Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ


Τελικά ο διάλογος για τις αμυγδαλιές της Αθήνας που ξεκινήσαμε πριν από δυο ημέρες με οδήγησε σήμερα το μεσημέρι πάλι στην αρχαία Αγορά αναζητώντας τα ανθισμένα δέντρα. Μου είχε πει ένας φύλακας πως υπήρχαν μερικά προς τη μεριά του Θόλου εκεί όπου έχουν μια εγκατάσταση με τα εργαλεία και διάλεξα την είσοδο από την Αποστόλου Παύλου να φθάσω εκεί.


Περπάτησα λίγο ανάμεσα στις νέες πρασινάδες του περιπάτου και έψαξα με το μάτι από το μικρό ξέφωτο να τις εντοπίσω αλλά μάταια. Δεν φαινόταν τίποτα ανθισμένο εκεί πέρα. Βαδίζοντας προς την αποθήκη πέρασα κάτω από μια μεγάλη βελανιδιά που άγνωστο για ποιο λόγο κρατάει ακόμα κίτρινα τα φύλλα της και εκεί δίπλα της είδα την πρώτη αμυγδαλιά. Ήταν ένα μικρό δεντράκι με ελάχιστα λουλούδια και κοντά στη ρίζα του υπήρχε μια μεταλλική πλάκα για όσους δεν την γνωρίζουν που λέει τι είναι!


Λίγο πιο πέρα είδα πως κάποια άλλα γυμνά δέντρα που έμοιαζαν με αμυγδαλιές είχαν κάτι λουλουδάκια στα κλαριά τους και βάδισα ως εκεί. Ήταν όντως αμυγδαλιές αλλά στο μαύρο τους το χάλι καθώς κατάλαβα πως έχουν πολλά χρόνια να τύχουν κάποιας φροντίδας από ανθρώπινο χέρι και τα κλαδιά τους τα περισσότερα ήταν ξερά. Χώρια δε που κάτι καρποί που είχαν κάνει πέρσι είχαν ξεραθεί και ήταν ακόμα κολλημένοι στα κλαδιά αφού κανένα χέρι πάλι δεν τα καθάρισε ώστε να βρουν χώρο τα νέα βλαστάρια και τα λουλούδια.


Οι αμυγδαλιές είναι αφημένες στην τύχη τους και είναι θαύμα πως κατόρθωσαν να βγάλουν φέτος κάποια λίγα λουλουδάκια μέσα στο ξερό φύλλωμά τους. Παρά τα λίγα λουλουδάκια τους όμως κατάφερναν να δίνουν ένα άλλο τόνο στο τοπίο και ζωγράφιζαν ανοιξιάτικα μπροστά από τα σκούρα πεύκα και τις ελιές, την εικόνα της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου