Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ


Το πρωί ξεκινήσαμε ένα ωραίο διάλογο σχετικά με τις αμυγδαλιές της Αθήνας που είναι η εποχή τους να ανθίσουν και πίστευα πως υπάρχουν πολλές από αυτές στους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη. Πήγα λοιπόν να τις αναζητήσω και να κάνω κάποιες φωτογραφίες που ήθελα. Ανεβαίνοντας γύρω στις 2 και κάτι την Αδριανού από το Θησείο εντόπισα μία μέσα στην Αρχαία Αγορά και αφού προσπέρασα τους μετανάστες που είχαν απλώσει τις μαϊμούδες τσάντες στην είσοδό της, περπάτησα μέχρι την ανθισμένη αμυγδαλιά.


Ήταν ένα νέο σχετικά δέντρο με δυο κλάδους από τους οποίους ο ένας ακουμπούσε σε ένα πεύκο και ο άλλος σε ένα πλάτανο όπου διακρίνονταν και μια άδεια φωλιά από μεγάλα πουλιά – πιθανόν δεκαοχτούρες. Παρατήρησα ότι η ανθοφορία ήταν κανονική και ότι ένα πλήθος από έντομα τα οποία παρασύρθηκαν από τη σημερινή καλοκαιρία βούιζαν γύρω από τα λουλούδια της - αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος τους σε τούτο τον κόσμο! Και να ήθελα όμως να κόψω ένα λουλούδι, έτσι για το καλό, ήταν αδύνατο καθώς η αμυγδαλιά αυτή στριμωγμένη ανάμεσα στον πλάτανο και το πεύκο είχε ρίξει ύψος και ήταν αδύνατο να φτάσω στα κλαδιά της. Έτσι έμεινα με άδεια τα χέρια από άνοιξη και τα μάζεψα…
Βαδίζοντας προς την έξοδο άκουσα ξαφνικά μια συγχορδία σφυριγμάτων απ’ όλες τις κατευθύνσεις του χώρου και περνώντας την είσοδο όπου εξαιτίας της περιπολίας κάποιων αστυνομικών είχαν εξαφανιστεί τα σεντόνια με τις τσάντες και τα άλλα λαθραία ρώτησα τον υπάλληλο της εισόδου τι συμβαίνει. Σφυρίζουν οι φύλακες μου είπε για να βγούνε από το χώρο οι επισκέπτες. Τόσο νωρίς, τον ρώτησα. Ούτε τρεις δεν είναι η ώρα. Μου απάντησε πολύ φυσικά πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι φύλακες και έτσι έπρεπε να κλείσουν!
Έφυγα με την απορία αν στέκουμε καλά σε αυτόν τον μοναδικό για την ιστορία του και τη βλακεία που κουβαλάμε τόπο. Την πρώτη ημέρα της άνοιξης, με ένα σωρό κόσμο, ημεδαπούς και ξένους στο Μοναστηράκι και στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν φύλακες να μείνει ανοιχτή η αρχαία αγορά μέχρι το σούρουπο. Κάτι δηλαδή το αυτονόητο δεν γίνεται γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει χρήματα όπως κατάλαβα να πληρώσει κάποιους ανθρώπους να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα ήθελε να επισκεφτεί το χώρο.
Έτσι όποιος θέλει να επισκεφθεί το χώρο, όπου έμαθα πως υπάρχει και μια άλλη συστάδα με ανθισμένες αμυγδαλιές κοντά στο Θόλο προς την πλευρά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου πρέπει να πάει νωρίς γιατί στην Ελλάδα είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου