Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΟ "ΑΝΑΘΕΜΑ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ…


Η πολιτική είναι μια τέχνη που από τους πολίτες ο καθένας την ερμηνεύει όπως τον συμφέρει και αυτή υπερασπίζει. Για τους πολιτικούς είναι ένα μαγαζί που μπορεί να περάσει για ένα διάστημα κρίση, αλλά πάντα είναι βέβαιοι πως θα την ξεπεράσει και θ’ ανοίξει πάλι με καινούργιο εμπόρευμα και πολλές φορές με νέα διεύθυνση…

Το σημείωμα τούτο δεν έχει στόχο να ανοίξει διάλογο για το τι είναι πολιτική αλλά μόνο να θυμίσει μέσω μιας περίπτωσης το πόσο απατάται κάποια στιγμή ο λαός σαν οι αντίπαλοι ενός πολιτικού αρχηγού τον βάλουν να τον αναθεματίσει.

Συγκριμένα κάποια περίοδο που έχασε ο Βενιζέλος από τους βασιλικούς (με συγχωρείται που δεν θυμάμαι καλά την χρονολογία) ο λαός κλήθηκε από διάφορους κομματάρχες να πάρει μια πέτρα και να πάει να τη ρίξει μαζί με τους άλλους σε ένα σωρό. Είναι το γνωστό «ανάθεμα» που έκαναν οι Αθηναίοι στο Πεδίο του Άρεως και το ίδιο κλήθηκαν οι ανά την Ελλάδα αντιβενιζελικοί να επαναλάβουν. Έτσι, υποχρεώθηκαν οι «τραγογενείς και φθειροπώγωνες» κάτοικοι τους τέως Δήμου Κοθώνίων (ορεινά Τρίκαλα στο μέσο ρου του Αχελώου όπου και τα έργα της εκτροπής) να πάρουν μια πέτρα από το χωριό τους και να τις πάνε να τις ρίξουν στο σωρό, στην περιοχή Λέουσα, στο δρόμο που έβγαινε σήμερα προς την Πύλη.

Έτσι λοιπόν ο κάθε άμοιρος χωριάτης πήρε μια μέτρια για να κουβαλιέται στο ταγάρι πέτρα από το χωριό του και άλλοι μέσα σε μια ώρα και άλλοι σε δέκα κατευθύνθηκαν εν πομπή προς τη Λέουσα και έκαναν σε ένα εμφανές σημείο ένα αρκετά ψηλό σωρό. Εξαιτίας δε αυτού το γεγονότος και παρά του ότι ο σωρός διαλύθηκε πολύ σύντομα, το σημείο αυτό καλείται ακόμα και σήμερα «Ανάθεμα» αλλά πολύ λίγοι θυμούνται γιατί το λένε έτσι.

Ο λαός λοιπόν εκτονώθηκε με το ρίξιμο μιας πέτρα στο σωρό, οι αντίπαλοι του Βενιζέλου πανηγύρισαν μπροστά στα λιθάρια και η πολιτική στη χώρα εκφράστηκε από τους βασιλικούς για να καταλήξει στην 4η Αυγούστου την οποία κατέλυσε η ιταλογερμανική κατοχή. Τα υπόλοιπα από τότε και πέρα είναι γνωστά αλλά ανάθεμα σαν κι αυτό με πέτρες δεν ξανακούσαμε, ούτε και λιθοβολισμό επίσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου