Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ


Ο τρόπος για να υπολογίσουμε ακριβώς την ηλικία ενός δέντρου είναι να μετρήσουμε τους κύκλους του κομμένου κορμού του - πρέπει δηλαδή το δέντρο ή και ο θάμνος καμιά φορά, να κοπεί. Τούτο δε αποτελεί αξίωμα για τον πολύ κόσμο ενώ μόνο οι ειδικοί μπορούν με μια μέθοδο να τρυπήσουν τον κορμό και να βγάλουν ένα τμήμα του –σαν καρότο είναι και το ίδιο κάνουν με τον πάγο για να μελετήσουν το κλίμα– χωρίς να το καταστρέψουν.

Έτσι έχουν τα πράγματα με τούτη την περιέργεια του ανθρώπου που αποσκοπεί μεν στο να γνωρίσει την ηλικία του δέντρου, αλλά παράλληλα να μάθει και πολλά άλλα πράγματα: όπως τα χρόνια της ξηρασίας ή τα βροχερά που ακολούθησαν και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων παρατηρήσεων να συμληρώσει την ιστορία μιας κοινωνίας που έζησε κοντά ή κάτω από τα κλαδιά του.

Τούτο είναι εύκολο να διαβαστεί από το πάχος της κύκλων που μαρτυρούν με τον τρόπο τους όχι μόνο τα χρόνια, αλλά και άλλα σημαντικά πράγματα που έζησε κάποτε το δέντρο. Όπως, την πληγή από ένα τσεκούρι, το χάραγμα με ένα μαχαίρι, ακόμα και τα δόντια μιας κατσίκας που προσπάθησε στην τρυφερή του ηλικία να μασήσει τη φλούδα του διακρίνονται στην τομή του κορμού και αποκαλύπτουν τόσα και τόσα πράγματα που αν έμεινε όρθιο θα ήταν αδύνατο να τα γνωρίσουμε.

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένα έλατο, ή μια φραγκοσυκιά από την Αμοργό, όπως αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία η ζωή ενός δέντρου αποκαλύπτεται μόνο όταν αυτό πέσει νεκρό στο έδαφος...
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου