Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ


Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο παλαιότερα οι κυράδες να απλώνουν τη μπουγάδα τους σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες και το γεγονός αποτελούσε για τα μάτια των γειτόνων κυρίως ένα εξαίρετο πεδίο για την μελέτη πολλών και ενδιαφερόντων ιδιωτικών στοιχείων. Όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση του σπιτιού – τα τρύπια βρακιά και τα μπαλωμένα τα έκρυβαν πίσω από τα σεντόνια ενώ τα μεταξωτά τα είχαν σε πρώτη θέση.

Η μπουγάδα επίσης ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ανεβαίνουν πολλές νοικοκυρές και υπηρέτριες στην ταράτσα όπου εκεί αντάλλασσαν πληροφορίες που δεν έπρεπε ή δεν μπορούσαν να ακουστούν μέσα στο σπίτι. Στην ενημέρωση αυτή που κοινώς λέγονταν κουτσομπολιό, δεν υστερούσαν τα κορίτσια των καλών οικογενειών – αντιθέτως μάλιστα η παρουσία τους έδινε κύρος στη μάζωξη και αποτελούσαν πηγή έμπνευσης αλλά και αντιγραφής καλών ή κακών τρόπων από τα ταπεινότερης κάπως καταγωγής.

Ήταν τότε η εποχή που τα κορίτσια παντρεύονταν με προίκα και αυτή, όπως λέει ένα παλιό διαδικτυακό απόφθεγμα για τη γυναίκα του Καίσαρα που δεν έπρεπε να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται, έπρεπε να λάμπει και να βεβαίως να δείχνει ότι στο σπίτι υπάρχει μια άνεση. Ήταν εν ολίγοις η μπουγάδα, ο καθρέφτης του σπιτιού κι ότι δεν έβλεπε κανένας στο κορμί της γυναίκας εκεί μπορούσε να το φαντασιωθεί και να κινηθεί δεόντως.

Ο καιρός εκείνος έχει σχεδόν παρέλθει καθώς πλυντήρια, καθαριστήρια και τα σχετικά εργαλεία, έβγαλαν τη μπουγάδα από τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό της νοικοκυράς αλλά η συνήθεια δεν κρύβεται, όπως ο βήχας, ο έρωτας ή η βλακεία. Έτσι μπορεί πολλές κυράδες ακόμη και κύριοι που το συνήθιζαν ως εργένηδες, να μην ανεβαίνουν στην ταράτσα να απλώσουν την μπουγάδα τους, αλλά τη συνήθεια να αλλάζουν πληροφορίες την κρατάνε σε άλλα μέσα… Στις στήλες των περιοδικών παλαιότερα και στις οθόνες εσχάτως. Έχει όμως κι αυτό την πλάκα του και βεβαίως ανεβάζει το επίπεδο ενημέρωσης.

1 σχόλιο:

  1. Θα βγουν τα άπλυτα στη φόρα... λέγαμε παληότερα...
    Ας φροντίζουμε λοιπον να κραταμε καθαρές τις μπουγάδες μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή