Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η ΣΠΟΡΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Η ανάσταση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πίστη των χριστιανών και στην αναμονή της όλες οι κοινωνίες του κόσμου έχουν αφιερώσει πολλές ημέρες της ζωή τους, ημέρες που συμπίπτουν πάντα με την άνοιξη και πολλά στοιχεία της ενσωματώνονται στο τελετουργικό της εκκλησίας. Αυτό είναι βέβαια συνέπεια της διαρκούς σχέσης που είχαν οι άνθρωποι με τη φύση από την αναγέννηση της οποίας εξαρτιόνταν και η επιβίωσή τους. Η συμπύκνωση μάλιστα αυτών είναι η καλλιέργεια διαφόρων ειδών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στον καιρό της άνοιξης και η σοδειά που αναμένεται μετά την ωρίμανσή τους.

Η καλλιέργεια επί του προκειμένου, είναι μια σειρά απλών πράξεων που γίνονται με αυστηρότητα και το αποτέλεσμά της είναι η καρποφορία ανάλογα πάντα με τη δύναμη του χωραφιού, την ποιότητα του καρπού, την φροντίδα του καλλιεργητή και φυσικά την σύμπνοια που θα δείξει και ο καιρός. Έτσι λοιπόν η σωστή στιγμή για να φυτευτούν παραδοσιακά οι πατάτες είναι μια ζεστή ανοιξιάτικη με αραιή νέφωση ημέρα που υπόσχεται μια ήπια βροχούλα προς το απόγευμα για να δροσιστούν τα ήδη αναπτυγμένα βλαστάρια της πατάτας που είναι έτοιμα να βγάλουν φύλλα και να πάρουν αμέσως μπροστά οι ρίζες να αρχίσουν να βυζαίνουν το χώμα και να δημιουργήσουν τον νέο καρπό.

Αν όλα αυτά γίνουν ως πρέπει, τότε ως τα μέσα του Αυγούστου η χωμάτινη φωλιά στο χωράφι που δυο δοκιμασμένα στη δουλειά χέρια προχθές τοποθέτησαν τρυφερά δυο – τρεις πατάτες θα πλημμυρίσει από πολλαπλάσιο καρπό και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης, ορατής ανάστασης που περιμένει με λαχτάρα ο άνθρωπος για να μπορέσει να επαναλάβει τον κύκλο της ζωής και να συνεχίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου