Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΜΙΑΣ ΑΣΠΡΗΣ ΚΟΤΑΣ


Οι κότες ως γνωστόν δεν γνωρίζουν να καλλιεργούν απολύτως τίποτα και από την εποχή που έχουν καταντήσει οικόσιτα πτηνά τρέφονται αποκλειστικά από ότι τους δώσει ο ιδιοκτήτης τους. Καλαμπόκι, σπόρια, λαχανικά, αποφάγια, σκουπίδια...

Οι κότες επίσης θεωρούνται από τα πιο λαίμαργα πτηνά καθώς δεν κάνουν και διακρίσεις ως προς την ποιότητα της τροφής τους και μπορούν να φάνε πτώματα, ακόμα και κάθε είδους σκατά. Στα μεγάλα πτηνοτροφεία λέγεται πως τις τρέφουν αποκλειστικά με σκουπίδια για να κατεβαίνει το κόστος της διατροφής τους και το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεσπούν κατά καιρούς διάφορες επιδημίες που τρομοκρατούν τους ανθρώπους αλλά μόλις σταματήσει ο σχετικός θόρυβος, όλοι τις ξαναβάζουν αμέσως στο τραπέζι τους.

Από τα προηγούμενα ζοφερά και κάπως αηδιαστικά εξαιρούνται ως ένα βαθμό οι κότες που τρέφει η μάνα μου και άλλες γυναίκες στο χωριό καθώς η διατροφή τους είναι πιο προσεγμένη γιατί τις φροντίζουν με ιδιαίτερο τρόπο και τις προσέχουν.

Ότι και να κάνει όμως η μάνα μου, οι κότες της πάντα βρίσκουν ένα τρόπο να αποκαλύπτουν την αληθινή φύση τους. Όπως αυτή της φωτογραφίας που φαίνεται πως δεν της έφτανε το καλαμπόκι που τους έριξε και οδηγούμενη από την λαιμαργία οδηγήθηκε στην πηγή της τροφής της να τσιμπήσει ότι είχε απομείνει στον πάτο του κουβά. Χωρίς να σκεφτεί πως από εκεί μέσα δεν μπορεί να βλέπει τον πιθανό εχθρό της, μια αλεπού για παράδειγμα ή ένα κουνάβι η το μαχαίρι στα χέρια του εκτελεστή της χώθηκε στον κουβά να φάει ακόμα περισσότερο και άφησε ακάλυπτα τα νώτα της.

 Όταν τελειώσει θα γυρίσει με κόπο βέβαια να βγει πάλι στην αυλή και θα το επαναλάβει πάλι με την πρώτη ευκαιρία και θα το ξανακάνει συνέχεια μέχρι που μια μέρα θα το μετανιώσει αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να μάθει να προσέχει…

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 17042010

2 σχόλια: