Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΧΕΙ ΝΑΥΑΓΙΑ Η ΖΩΗ…


Υποθέτω πως το εμπεδώσατε πως είμαστε μια ναυαγισμένη χώρα και κανένας δεν είναι σε θέση να μας πει πως διαβεβαιώσει για το αντίθετο, με την κατακλεμμένη Ελλάδα μας.

Μια χώρα που σαν φρεγάδα έπλεε γεμάτη αισιοδοξία στα πελάγη των περασμένων δεκαετιών με τα πολλά λεφτά βρέθηκε ξαφνικά να μην έχει να πάρει ούτε ένα κουτί τσιγάρα και βγήκε στη ζητιανιά να μαζέψει χρήματα να πληρώσει τις πρώτες της ανάγκες. Μια χώρα που επί τόσα χρόνια, οι καπεταναίοι της και το τσούρμο τους το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η πάρτη τους και τα πάρτυ τους και ουδόλως τους ενδιάφερε η πορεία του σκάφους. Έτσι ακυβέρνητη η χώρα έπεσε στα βράχια και τσακίστηκε ανεπανόρθωτα.

Όπως ακριβώς και το περίφημο τσιγαράδικο «ΟLYMPIA» που η κακοκαιρία το έριξε πριν από καμιά 25αριά χρόνια στα βράχια του όρμου Λίβερος κοντά στην Καλοταρίτισσα στο νότιο άκρο της Αμοργού. Φυσικά και ο καπετάνιος θα μπορούσε να αποφύγει το ναύαγιο αλλά καθώς τον είχε στριμώξει άσχημα το Λιμενικό γιατί τα αμπάρια του ήταν γεμάτα με λαθραία τσιγάρα, προτίμησε να το εγκαταλείψει και να γλυτώσει με ελαφρότερη ποινή.

Έτσι συνέβη λοιπόν και το «ΟLYMPIA» ακυβέρνητο βρέθηκε στα βράχια όπου αμέσως έγινε στόχος πολλών ενδιαφερομένων για πολλά -εκτός των τσιγάρων που έγιναν μούσκεμα- πράγματα που είχε στο εσωτερικό του και άρχισαν το ξήλωμά τους. Τίποτα που να ήταν χρήσιμο δεν έμεινε στο πλοίο και σήμερα έχει καταντήσει ένα κατασκουριασμένο κουφάρι που στην κοιλιά του βρίσκουν καταφύγιο πολλά ψάρια και έχουν τις φωλιές τους τα μεγάλα χταπόδια. Απ’ αυτή την άποψη οι ψαράδες της περιοχής είναι πολύ ικανοποιημένοι και το αποτέλεσμα της τέχνης τους το γνωρίζουν πολλοί απ’ όσους επισκέπτονται την περιοχή.

Η διαφορά τώρα του ναυαγίου του «ΟLYMPIA» με αυτή της Ελλάδας είναι πως έπλεε εντελώς άδεια τα αμπάρια αφού οι καπεταναίοι και άλλοι επιτήδειοι τα είχαν αρπάξει όλα και τα είχαν πουλήσει στους εμπόρους και τους ξένους. Έτσι δεν χρειάστηκε να πηδήξουν στη θάλασσα να γλυτώσουν αλλά γνωρίζοντας πως θα εξαργυρώσουν καλά την απάθειά τους την οποία ο κόσμος συνήθως την εκλαμβάνει ως γενναιότητα, τους έμειναν στη γέφυρα μέχρι την τελευταία στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου