Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…


Στη φωτογραφία, από αριστερά, ο Δημήτρης Τσιάκαλος με το ντέφι, ο Αχιλλέας Χαχάμης φωνή – λαγούτο, ο τέως πρόεδρος της Τζούρτζιας Σωκράτης Γιαννίτσης, ο πρόεδρος της ΦΑΤΑ Θανάσης Μουστάκας, ο δάσκαλος του χορού, Γιάννης Δήμας και με το κλαρίνο ο Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης.

Όταν δεν πάει ο Προφήτης στο βουνό, πάει το βουνό σε αυτόν λένε οι πιστοί του Μωάμεθ και προβάλλουν την υπερφυσική δύναμη που έχει ο Προφήτης τους. Στην περίπτωσή μας όμως, όταν δεν πάμε εμείς στον Ασπροπόταμο και την Πίνδο, τότε έρχονται αυτά κοντά μας …

Για να γίνω πιο σαφής όμως και χάρη της συντομίας (επειδή θα ακολουθήσουν πολλά κείμενα και φωτογραφίες γι’ αυτό το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής γης) κλαρίνα και νταούλια από την Πίνδο ακούστηκαν απόψε το απόγευμα στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Αφορμή για το ωραίο αυτό γεγονός ήταν η παρουσίαση του βιβλίου με θέμα «Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο» που περιέχει τα πρακτικά του 9ου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας και Βλάχικης παράδοσης που έγινε τον Ιούνιο του 2007 στα χωριά του Ασπροποτάμου και ιδιαίτερα στα περίφημα Μαντάνια.

Στην ωραία εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Γρ. Αβδίκος μίλησαν οι δημοσιογράφοι Γεώργιος Παπασωτηρίου και Γιώργος Σταματόπουλος, ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος και ο ερευνητής κ. Ποτηρόπουλος διάβασε το χαιρετισμό της Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Στο τέλος, πριν ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζις Αθαμανίας Θανάσης Μουστάκας, προλάβει να ευχαριστήσει το κοινό που παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση φάνηκαν τα όργανα και σε χρόνο μηδέν άρχισε χορός που κράτησε περίπου μισή ώρα.

ΣΗΜ. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΦΑΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Μιχάλης Μαγειρίας. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πολύτιμο αυτό βιβλίο μπορούν να απευθυνθούν στη ΦΑΤΑ , τηλ. 6979225343.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου