Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΜΑΤΙΑΖΟΝΤΑΙ…



Έχει παρατηρηθεί από τους απλούς κυρίως ανθρώπους της υπαίθρου πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των χελιδονιών σε όλη την επικράτεια…

Το γεγονός λένε, οφείλεται στην καταστροφή των βιοτόπων τους στην Αφρική όπως ακούνε καμιά φορά από την τηλεόραση αλλά αυτοί συμπληρώνουν πως μεγάλη ευθύνη έχει και το Τσερνομπίλ της συνέπειες του οποίου ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς και κατά πολύ επίσης ευθύνεται η ραδιενέργεια από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς που διέταξε ο ειρηνιστής καουμπόης Μπιλ Κλίντον στην πάλαι ποτέ μεγάλη Γιουγκοσλαυία. Γενικά πάντως οι παραδοσιακοί πληθυσμοί της ελληνικής υπαίθρου είναι βαθιά πεισμένοι πως η ραδιενέργεια φταίει για ένα σωρό παράξενα πράγματα που βλέπουν και ζουν και θαρρετά μπορώ να πω ότι την ίδια άποψη με αυτούς κι εγώ έχω.

Για τα χελιδόνια λένε πως αυτά μολύνθηκαν πολύ εκείνες τις τραγικές ημέρες του 1986 όταν έσκασε το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία, ημέρες που μάλιστα έβρεχε πολύ και τα νερά πλημμύρισαν τα σωθικά της γης με τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Τα χελιδόνια επιβαρύνθηκαν δε περισσότερο και με τη φρέσκια λάσπη που μάζευαν να χτίσουν τις φωλιές τους και μέσα σε αυτές τις θανατηφόρες παγίδες μεγάλωσαν εκείνη τη χρονιά τα πουλάκια τους. Μαζί δε με όλα τ’ άλλα πράγματα του κόσμου μολύνθηκαν και τα νερά που ζούσαν τα κουνούπια και με τη σειρά της η μολυσμένη τροφή πέρασε στο σώμα τους κι έτσι την επόμενη χρονιά μόνο οι μισές από τις παλιές φωλιές ζωντάνεψαν πάλι. Το είδαν τότε αλλά δεν έδωσαν και πολλή σημασία αλλά με το πέρασμα του χρόνου βλέποντας πως λιγόστεψαν πάρα πολύ τα χελιδόνια στα χωριά τους, θυμήθηκαν τη συμφορά και πάνω σε αυτή θεμελίωσαν την αιτία και κανείς δεν την αμφισβητεί.

Επειδή τα χελιδόνια ήταν πάντα μια καλή συντροφιά σε όλα τα σπίτια, σε όλους άρεσε να χτίζουν μια φωλιά σε ένα παράθυρο ή στο μπαλκόνι αλλά οι αποδεκατισμένοι πληθυσμοί τους δεν έφταναν να τους ικανοποιήσουν όλους. Και γι’ αυτό ορισμένοι θεωρούν το εαυτό τους τυχερό και φροντίζουν με όποιο τρόπο νομίζουν να ευχαριστήσουν τα χελιδόνια που προτίμησαν το δικό τους σπίτι από εκείνο του γείτονα ή κάποιο άλλο στο χωριό.

Έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί με τίποτα υπερβολή το κρέμασμα μιας πλεξίδας σκόρδων κάτω από τη φωλιά γιατί όπως λέει η κυρά του σπιτιού, μπορεί να της τα ματιάσουν, να φύγουν και να μη ξαναγυρίσουν!!!


ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 26052010

1 σχόλιο:

  1. Μου θύμισες τη φωλιά που είχαν τα χελιδόνια στο μπαλκόνι μας στο χωριό της μητέρας μου. Τα περιμέναμε πώς και πώς να τα δούμε. Να΄σαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή