Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ


«Ν’ ανθίσει ο γάβρος κι η οξιά, να λιώσουνε τα χιόνια…», έλεγε ένα δημοτικό τραγούδι και μέσα σε λίγες, αλλά εύηχες λέξεις συμπύκνωνε την βαθιά επιθυμία των τσοπάνηδων που ξεχείμαζαν στους λασπωμένους κάμπους να αρχίσουν να ετοιμάζονται για να επιστρέψουν με τα κοπάδια τους στα βουνά και μαζί τους οι κλέφτες, ως απαραίτητο εξάρτημα του τσελιγκάτου να τους ακολουθήσουν και χάρη σ’ αυτούς χαρακτηρίστηκε και ως κλέφτικο…

Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι πριν από κάνα δυο δεκαετίες περίπου και τούτες τις ημέρες που βαδίζουμε οι οξιές και οι γάβροι όπως συμβαίνει πάντα στον κόσμο τους άνθισαν και πρασίνισαν, αλλά κοπάδια και τσελιγκάδες, μετρημένοι στα δάκτυλα ανέβηκαν φέτος στα βουνά και όπως δείχνουν τα πράγματα σε λίγα χρόνια ούτε δείγμα απ’ αυτούς δεν θα υπάρχει και τα βουνά θα σιωπήσουν μέχρι να πέσει πάλι καμιά συμφορά ή αρχίσει κανένας καινούργιος σηκωμός.

Η συνέπεια της άνοιξης ουδόλως επηρεάζεται από την απουσία των τσελιγκάτων αλλά το βουνό που ξυπνάει πανέμορφο μετά από τον βαθύ λήθαργο του χειμώνα όσο και νάναι δεν χαίρεται τη σιωπή και αδημονεί πότε θα νιώσει τα πρώτα ανθρώπινα βήματα στο κορμί του και πότε θα ακούσει πάλι κυπροκούδουνα και βελάσματα. Γι’ αυτό και ντύνεται με τα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια του και βάφεται με τόσα χρώματα που ζαλίζουν το μάτι. Είναι ασύλληπτο πόσο γρήγορα ψηλώνει η χλόη τούτες τις ημέρες– μπορεί μέσα σε λίγες ζεστές στιγμές να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της αλλά κανένα κοπάδι δεν πρόκειται να τη βοσκήσει κι έτσι σωρεύεται χρόνο με το χρόνο σε ένα παχύ στρώμα ξηρής ύλης.

Είναι όντως οι πιο όμορφες ημέρες των ελληνικών βουνών και όποιος επιχειρήσει να τα γνωρίσει θα απολαύσει ορισμένες ώρες σπάνιας ομορφιάς και πραγματικά θα ξανανιώσει κοντά τους. Γι’ αυτό διαλέξαμε πέντε ορεινά λιβάδια, από το Βελούχι μέχρι το Γράμμο να σας προτείνουμε να τα γνωρίσετε είτε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο εφόσον βέβαια βεβαιωθείτε πως οι ορεινοί δρόμου που οδηγούν στα ψηλά είναι ανοιχτοί γεγονός που σημαίνει πως κάποιο κοπάδι έχει φθάσει ήδη στον προορισμό του. Αλλιώς πάρτε το χάρτη, το σακίδιο και το ραβδί σας και ξεκινάτε, ένας άλλος κόσμος σας περιμένει εκεί ψηλά!

* Η σειρά "Ορεινά Λιβάδια" δημοσιεύτηκε στα "Ταξίδια" της εφημερίδας Έθνος το 2010 και αυτό το κείμενο ήταν η εισαγωγή. Θα ακολουθήσουν και τα ειδικά αφιερώματα...


ΑΘΗΝΑ, 03052010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου