Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΝ Ο ...ΦΟΙΝΙΚΑΣ


Ο Δημήτρης Μαύρος περιμένει πάντα με τον «Φοίνικα» στο λιμάνι.

Έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Μαύρος είδε τους καιρούς να αλλάζουν για το Κουφονήσι των ψαράδων και έφτιαξε τα πρώτα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην άκρη του πατρικού του χωραφιού, λίγο έξω από το χωριό, στην πλατιά αμμουδιά που την έλεγαν Χαροκόπου.

 Εκεί λοιπόν, κοντά στο μικρό πηγάδι και κάτω από τον ψηλόλιγνο φοίνικα θεμελιώθηκε στα 1975 μια από τις πιο γνωστές σήμερα τουριστικές επιχειρήσεις των Μικρών Κυκλάδων η οποία σιγά – σιγά ονομάστηκε «Φοίνικας» εξαιτίας του δέντρου που ήταν το σήμα αναγνώρισης για τους πρώτους που κατέφθαναν τότε εκεί. Στην αρχή όλοι έμειναν σε σκηνές και κατόπιν στα δωμάτια του Δημήτρη τα οποία πλήθαιναν χρόνο με το χρόνο, μέχρι που γέμισαν το παλιό χωράφι καθώς και τα διπλανά.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν κι ενώ σε όλο τον όρμο του Χαροκόπου πολλά έχουν αλλάξει, δυο – τρία πράγματα έχουν μείνει όπως όταν δημιουργήθηκε το συγκρότημα. Το ωραίο δέντρο φυσικά, το εστιατόριο με τα καλάμια που έχουν γίνει ανεπανάληπτα γλέντια ανήμερα της Παναγίας που γιορτάζει η γυναίκα του Δημήτρη, η Γιώτα, και το παλιό λεωφορείο με το οποίο ο Δημήτρης μεταφέρει τους πελάτες του. Πρόκειται για ένα όχημα με το οποίο έχουν μετακινηθεί όλοι όσοι έχουν πάει έστω και για μια φορά στο Κουφονήσι και για το οποίο άπαντες έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις καθώς στα σκονισμένα καθίσματά του ξεκινούσαν ή τέλειωναν τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής τους.

Αν και πέρασαν τα χρόνια και οι πελάτες δεν χωράνε πλέον στο «Φοίνικα», ο Δημήτρης δεν έχει αποσύρει το παλιό αυτοκίνητο γιατί το θεωρεί ως σημείο κατατεθέν του νησιού και την άποψή του επικροτούν όλοι, παλιοί και νέοι εραστές του Κουφονησίου.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό "Σκάφος - Φουσκωτό" της εφημερίδας 'Εθνος, τον Αύγουστο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου