Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡ ΗΛΙΑ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

Ο κυρ Ηλίας Τσάκαλος με την κυρά Λούλα στη αυλή τους

Μας έφερε ο δρόμος από τη Τζούρτζια προχθές στον Αετό, ένα της Διευρυμένης Κοινότητας Νεραϊδας Τρικάλων όπου έμεινα αρκετές ημέρες πριν από χρόνια σαν δουλεύαμε μαζί με τον Τάκη Τσάκαλο και άλλους φίλους από εκεί, το βιβλίο «Ορεινή Πατρίδα» και στη φιλόξενη αυλή του κυρ Ηλία Τσάκαλου όπου ζει μόνιμα εκεί με τη γυναίκα του Λούλα.

Συνεορτάζαμε με τον κυρ Ηλία αλλά οι ευχές ανταλλάχθηκαν την προηγουμένη

 
Πρόκειται για ένα λαμπρό οικογενειάρχη, νοικοκύρη με κεφαλαία που μόνο τα χρόνια και μόνο οι συνέπειες που επιφέρουν σε κάθε άνθρωπο κατάφεραν λιγάκι να τον λυγίσουν. Ούτε οι ανάποδες καταστάσεις της ιστορίας, ούτε οι δύσκολοι καιροί του τόπου του ποτέ τον δυσκόλεψαν καθώς η δύναμη που έπαιρνε από τα βουνά έμοιαζε αστείρευτη.

Ο κυρ Ηλίας είναι από τους τελευταίους ανθρώπους που γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα τρομερά βουνά πάνω από τον Αετό και τις κορυφές της Παχτουρνάτσας και τα έζησε κοντά στα κοπάδια του που ήταν φημισμένα σε όλα τα Τρίκαλα. Δεν υπήρχε μονοπάτι που δεν είχε διαβεί και σύρμα που να μην είχε περπατήσει να μαζέψει το καλύτερο τσάι το καλοκαίρι. Δεν υπήρχε πηγή που να μην είχε σκύψει να πιεί νερό και ίσκιος από έλατο που να μην είχε ξαποστάσει. Το έφεραν όμως τα χρόνια και οι δυνάμεις του λιγόστεψαν αλλά η ψυχή του διαρκώς φτερουγίζει στις κορφές και αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό γνώσεων για κάθε τι που αφορά τον τόπο του και τη ζωή των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.

Η κυρά Λούλα καμαρώνει την ορτανσία της που φέτος κράτησε λουλούδια περισσότερο από κάθε αλλη χρονιά

 Ο κυρ Ηλίας δεν βιώνει παθητικά τη νοσταλγία των βουνών αλλά συμμετάσχει μέσω του γείτονά του Πάνου Τσάκαλου και της κόρης του Δήμητρας που έχει αναλάβει το κοπάδι στο οποίο έχει και αυτός το δικό του μεράδι με μερικά κεφάλια ζωντανά. Έτσι μαθαίνει κάθε τι που θα ήθελε βεβαίως να γνωρίζει από πρώτο χέρι αλλά κι έτσι είναι ικανοποιημένος σαν αγναντεύει από την αυλή του τις κορφές που σκεπάζουν σαν φτερούγες αετού τον τόπο του.

Ο Πάνος Τσάκαλος με τον Σωτήρη Κοντονάσιο μπροστά στο ευωδιαστό τσάι.

 
Συνεορτάζαμε λοιπόν με τον κύρ Ηλία αλλά ανταλλάξαμε ευχές μια μέρα νωρίτερα στην αυλή που η κυρά Λούλα καμάρωνε για τις ορτανσίες της και τα άλλα λουλουδικά της. Στη διπλανή αυλή, ο Πάνος Τσάκαλος αρμάθιαζε μαζί με τον Κώστα Κοντονάσιο σε χεριές το τσάι που είχε μαζέψει το πρωί στο βουνό ο Πάνος Μπαντούζας και όλος ο κόσμος μοσχοβολούσε σαν την κορφή του Αετού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου