Google+ Badge

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΝΤΟΜΑΤΟΖΟΥΜΟ



Καλά ένα φουστάνι θα λέγαμε πως έχει «καρπουζί» χρώμα αλλά ποτέ δεν θα έβγαζε το στόμα μας τη λέξη «ντοματί» όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά επειδή παραπέμπει κατευθείαν στην κουζίνα και τα άλλα σχετικά με αυτή. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει λέξη - εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ «καρπουζόζουμο»- που να δηλώνει το ζουμί του καρπουζιού γιατί είναι μάλλον άνοστο χωρίς την κόκκινη σάρκα του καρπουζιού ενώ το «ντοματόζουμο» είναι μια λέξη σε καθημερινή χρήση και βασικό στοιχείο της μαγειρικής. Κι ενώ έχει το ίδιο σχεδόν χρώμα με το καρπούζι, ποτέ, ούτε σαν νόστιμο αστείο δεν χρησιμοποιείται να περιγράψει το χρώμα του φουστανιού που φοράει μια γυναίκα όποια και αν είναι αυτή…

Όσο για τη νοστιμιά του ντοματόζουμου, όταν αυτό είναι αλατισμένο σωστά και έχει αναμιχθεί καλά με χυμούς από αγγούρι, κρεμμύδι, ρίγανη είναι κάτι που με τίποτα δεν συγκρίνεται με ζουμιά του καρπουζιού όσο γλυκιά κι αν είναι αυτό…