Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΟ ΦΑΚΟ


Η συννεφιά στο Αρχιπέλαγος δίνει πάντα μια άλλη αίσθηση στα πράγματα καθώς μαλακώνει τα χρώματα και σβήνει τις σκιές που δημιουργεί το υπερβολικό φως τον άλλο καιρό και ταπεινώνει τις αντιθέσεις. Κατά τη γνώμη μου, όσο πιο πυκνή είναι η συννεφιά και μάλιστα τις στιγμές που ετοιμάζεται να ξεσπάσει βροχή ή καταιγίδα τόσο πιο καλή ατμόσφαιρα δημιουργεί για τους φωτογράφους τουλάχιστον και έχω δει πολλά και σπουδαία έργα πάνω σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο καιρός είναι βοριάς.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι στο Αρχιπέλαγος ασφαλώς και σχολιάζουν την κατάσταση της ημέρας που προκύπτει και συνεχίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα το ιδιαίτερο. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα κρουαζερόπλοια που ακολουθούν πιστά το πρόγραμμά τους και φτάνουν στη Σαντορίνη γεμάτα τουρίστες ανεξάρτητα από την κατάσταση της ατμόσφαιρας τουλάχιστον και λίγο του καιρού. Τους κατεβάζουν στο νησί και αυτοί ανεβαίνουν στα Φηρά και περιδιαβαίνουν το «φρύδι» της καλντέρας για να δουν το ηφαίστειο και τα νησιά που γέννησε κάποτε αυτό στο θυμό του.

Δεν είναι τυχεροί όμως πάντα αυτοί οι άνθρωποι και τούτο φάνηκε σήμερα στα Φηρά όπου η καλντέρα, τα νησιά και η Θηρασιά ήταν απλά θολοί όγκοι μέσα σε ένα γκρίζο από τη σκόνη αέρα. Τούτο απογοήτευσε κάπως τους τουρίστες που όλοι, μα όλοι είχαν προετοιμαστεί να κάνουν αμέτρητες φωτογραφίες του τοπίου αλλά και ο ένας τον άλλον με φόντο κάποια ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία πολλές φορές δεν είναι και τα σωστά.

Δεν το έβαλαν όμως όπως εγώ κάτω και εκπλήρωσαν το τάμα τους να φωτογραφηθούν στην καλντέρα έστω και χωρίς ένα κόκκο από το γαλάζιο και το άσπρο του Αρχιπελάγους αλλά μόνο με τη γκρίζα σκόνη της Αφρικής. Και τούτο γιατί σίγουρα δεν θα τους τύχει κι άλλη φορά πάλι να ταξιδέψουν στο Αιγαίο ενώ για μας τα νησιά είναι σαν να βγαίνουμε στο παραθύρι μας και τα βλέπουμε κάθε στιγμή μπροστά μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου