Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΠΩΣ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ



Έτσι που τα πηγαίνει ο καιρός φέτος, με ένα Μάρτη που μας πάγωσε κι ένα Απρίλη που διστακτικός προχωρά προς το Πάσχα, επόμενο θα ήταν να έχουμε αμφιβολίες για αν κάποια πράγματα γίνουν όπως κάθε χρονιά στην ώρα τους.
Όπως για παράδειγμα η ανθοφορία των δέντρων η οποία όντως καθυστέρησε κάποιες μέρες και κατά συνέπεια επηρεάστηκε και η ωρίμανση των φρούτων. Τούτα όμως είναι σκέψεις των ανθρώπων που πάντα αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στην αταξία του κλίματος αφού ο καιρός όμως δεν συνηθίζει να δίνει αναφορά σε κανένα και εκφράζεται όπως θέλει και πολλές φορές δεν λογαριάζει καν τις συνέπειες μιας ασυνήθιστης εκδήλωσής του.
Η φύση όμως από την πλευρά της είναι ικανή να επουλώσει πληγές και να αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνέπειες που υφίστανται από τις προαναφερόμενες καταστάσεις τα δέντρα, τα ζωντανά και το ίδιο το περιβάλλον.
Έτσι παρ’ όλα τα κρύα του περασμένου χειμώνα κατάφερε να κάνει τις μουσμουλιές να δέσουν και να κρατήσουν τον καρπό τους και τούτες τις ημέρες να κρέμεται ώριμος στα κλαδιά του γενναίου δέντρου. Τούτο σημαίνει πως από εδώ και πέρα ανοίγει ο δρόμος να δέσουν τους καρπούς τους και τα άλλα δέντρα, όπως τα πυρηνόκαρπα και μέσα σε λίγες εβδομάδες να ωριμάσουν και αυτά.
Εν ολίγοις, τα μούσμουλα είναι οι πρώτοι καρποί της χρονιάς που ωριμάζουν και όπως είδα στα περιβόλια της Χερσονήσου χθες, σε λίγες ημέρες θα τα δούμε και στα καταστήματα όπως συμβαίνει κάθε χρονιά. Η φύση, παρ’ όλη την καθυστέρηση λόγω της καλοκαιρίας κατάφερε με τον τρόπο της και να τους ωριμάσει χωρίς μάλιστα να παρέμβει καθόλου ο άνθρωπος και τα τεχνητά συστήματα που χρησιμοποιεί στα θερμοκήπια με τις ντομάτες για παράδειγμα και τα αγγουράκια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου