Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΤΗΝ «ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ»



Θα ήταν σίγουρα λειψή, η σύγκριση των λιονταριών της Μπολόνια και του Ηρακλείου αν δεν παρουσίαζα και μια φωτογραφία από τα ηρακλειώτικα. Δικαιολογούμαι όμως γιατί και καιρό, τα είχαν τυλιγμένα με λινάτσες για να τα καθαρίσουν με την άνεσή τους οι ειδικοί τεχνίτες.
Χθες λοιπόν που πέρασα απ’ αυτή την «Πλατεία των Λιονταριών» είδα πως επιτέλους ήταν ελεύθερα από τις σκαλωσιές και κατακάθαρα, τόσο που νόμισα πως μετά και απ’ αυτή τη δοκιμασία στη ράχη τους είχαν ημερέψει περισσότερο απ’ ότι ήταν προηγουμένως. Το ίδιο καθαρές και φωτεινές ήταν οι ανάγλυφες παραστάσεις στις λοβούς του κρηπιδώματος.
Αυτό όμως που παρατήρησα και σε σχέση πάντα με τα λιοντάρια της Μπολόνια, ήταν ότι τα ηρακλειώτικα ότι είναι σε ένα μέγεθος που μπορεί να τα αγκαλιάσει το μάτι του ανθρώπου χωρίς να τρομάξει και βεβαίως πως δεν δείχνουν κοφτερά δόντια – ούτε καν τη γλώσσα τους δεν βγάζουν γιατί στη θέση της έχουν ένα μικρό σωλήνα να τρέχει το νερό και να μπορεί όποιος διψά να απλώσει τη χούφτα του και να τη γεμίσει χωρίς το φόβο να χάσει, έστω και μεταφορικά, το χέρι του!
Επί πλέον, η στάση των λιοντάριων του Μοροζίνι, όπως λέγεται δεν είναι καθόλου επιθετική και περισσότερο δείχνουν σαν αγαθοί δαίμονες που φυλάνε το νερό. Αντιθέτως θα έλεγα είναι υποτακτική, καθώς ο ρόλος τους δεν είναι να φοβίζουν τους ανθρώπους αλλά να τον υποστηρίζουν στη ζωή του και τούτο νομίζω πως δηλώνει το σύμπλεγμα που τα θέλει να στηρίζουν στην πλάτη τους ένα μεγάλο δοχείο νερού.
Παλαιότερα όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα www.explorecrete.com «στην κορυφή της κρήνης είχε τοποθετηθεί ένα υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του τριαινοφόρου Ποσειδώνα, έργο υψηλής ποιότητας, φτιαγμένο από ντόπιο καλλιτέχνη. Το άγαλμα αυτό δεν σώζεται σήμερα και μας είναι άγνωστο πότε και πως καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε».
Μια ευχάριστη στιγμή στην «Πλατεία των λιονταριών» χθες ήταν όταν μια μεγάλη ομάδα από νέους κυρίως, που προέρχονταν από χώρες της Ευρώπης, στάθηκε μπροστά στην κρήνη και άκουγε με προσοχή τον ξεναγό που τους έλεγε τα σχετικά με το μνημείο και το ρόλο του στη ζωή της πόλης.
Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τούτες τις ημέρες αρχίζει και μάλιστα με τους καλύτερους οιωνούς η τουριστική περίοδος από την οποία πολλά περιμένουν οι Κρητικοί και οι νέοι στην πλατεία στα μάτια τους έμοιαζαν σαν τα πρώτα χελιδόνια που φέρνουν την άνοιξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου