Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ…


Έτσι μαύρο, βαρύ και απειλητικό έρχεται το σύννεφο της βροχής από το πέλαγος…
Το ματιάσαμε το «πανόραμα» του αρχιπελάγους χθες από τις κορυφές της Αμοργού και σήμερα ο καιρός μας επανέφερε στην τάξη του και μας υπενθύμισε πως αυτός είναι τελικά που ορίζει πόσο θα είναι καλή η μέρα και φυσικά, ουδόλως νοιάζεται για τις δουλειές μας.

Έτσι ενώ ξημέρωσε ο καιρός με καλή διάθεση, σιγά – σιγά άρχισε να πυκνώνει η ομίχλη στα ψηλά της Αμοργού ενώ από το πέλαγος φαίνονταν από τα βαριά σύννεφα και τα αστραπόβροντα πως έρχονταν κακοκαιρία. Δεν άργησαν να φτάσουν τα μαύρα σύννεφα στην Αμοργό και αμέσως άρχισε να βρέχει ενώ κάποιες στιγμές έριχνε και βαρύ χαλάζι. Ο χαλασμός κράτησε πάνω από δυο ώρες και ξανάρχισε μετά από ένα μικρό διάλλειμα και σταμάτησε να βρέχει αφού νύχτωσε και παραπάνω.

Αποτέλεσμα ήταν να μη γίνει το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στον Ασφοντυλίτη γιατί δεν θα είχαν που να κάτσουν οι άνθρωποι καθώς η εκκλησία είναι αρκετά μικρή και τα γύρω κτίσματα δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και ο εσπερινός έγινε στην Ανάληψη, στον Ποταμό αλλά κι εκεί λόγω των δυσκολιών από τη βροχή δεν ήρθαν περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι να προσκυνήσουν και να κάτσουν στο γιορτινό τραπέζι που στήθηκε μετά στην ειδική αίθουσα.

Τόσο βροχερό Μάη, έλεγαν, κανένας δεν θυμάται στην Αμοργό που υπό κανονικέ συνθήκες άλλες χρονιές και όσο βέβαια έσπερναν σιτάρια και κριθάρια, άρχισαν να θερίζουν ήδη τα σανά. Φέτος, σχολιάζουν, δεν έχει προλάβει ούτε μια ημέρα να στεγνώσει η γη, γεγονός που ευνοεί μόνο την κτηνοτροφία καθώς έχει γεμίσει ο τόπος από χορτάρια κάθε είδους.

Σχηματισμοί σύννεφων πάνω από το πέλαγος που φέρνουν 
στο νου εικόνες από τρομακτικές καταστροφές…
Όπως λοιπόν ο καιρός χάλασε το πανηγύρι, κάπως έτσι χάλασε κι εμένα την περιπλάνηση σε κάποιους παρατημένους οικισμούς, στη Ρίζα και στη Γουρνόλακκα πάνω ακριβώς από το ανατολικό πέλαγος όπου με έπιασε η βροχή και για δυο ώρες περίμενα μέσα σε μια σιωπηλή κατοικιά που ευτυχώς δεν έσταζε, να περάσει η μπόρα και το χαλάζι. Δεν παραπονιέμαι όμως γιατί είχα πια τελειώσει ότι έπρεπε να κάνω σήμερα εκεί και η κακοκαιρία μου έδωσε την ευκαιρία να τα βάλω σε μια τάξη και σειρά και να υπολογίσω πως θα αναπτυχθούν τα κείμενα και οι φωτογραφίες στο βιβλίο.

ΑΜΟΡΓΟΣ, 20052011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου