Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η ΟΘΟΝΗ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ…



Όσο περισσότερο περιπλανιέμαι στην ύπαιθρο της Αμοργού, τόσο πιο πολλά και ενδιαφέροντα ανακαλύπτω σχετικά με τον αγροτοποιμενικό πολιτισμό της και είναι πράγματα που έχουν να κάνουν βεβαίως και με τον Ασφοντυλίτη και τον κόσμο του που είναι και το θέμα του υπό έκδοση βιβλίου μου.

Φυσικά πρόκειται για πράγματα που η πρώτη τους ύλη είναι η πέτρα και ο προορισμός τους ήταν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στις δουλειές του, όπως εργαλεία και εγκαταστάσεις ή κάποια άλλα για να του καλυτερέψουν κάπως τη σκληρή ζωή που έκανε σε αυτό τον τόπο με το λίγο νερό και οπωσδήποτε τη μεγάλη απομόνωση αφού οι περισσότεροι οικισμοί ήταν διάσπαρτοι σε διάφορα μέρη σε όλο το μήκος και το πλάτος της Αμοργού.

Φυσικά μιλάμε για μια εποχή που δεν είχε αναπτυχθεί όχι μόνο η επικοινωνία με τα ΜΜΕ όπως σήμερα, αλλά ούτε καν η ενσύρματη τηλεφωνία και το δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Αυτή η εποχή πάει πέρασε και κανένας σχεδόν δεν τη νοσταλγεί καθώς γέμισε ο κόσμος δίκτυα, τηλέφωνα και συσκευές επικοινωνίας κάθε είδους, τόσο πολύ μάλιστα που όταν ορισμένες απ’ αυτές βγαίνουν στην αχρησία ή χαλάνε, καλούνται να ανακυκλωθούν και εξυπηρετήσουν ένα άλλο σκοπό εκτός απ’ αυτόν που είχαν παραχθεί.

Έτσι φαίνεται έγινε και με την οθόνη μιας τηλεόρασης την οποία ένας εφευρετικός κτηνοτρόφος την έβγαλε από τη συσκευή και άγνωστο με ποιο τρόπο την έκοψε γύρω – γύρω για να αφαιρέσει τη λυχνία, την τοποθέτησε σε ένα άνοιγμα του τοίχου μιας αγροτικής εγκατάστασης στο «Ξενοδοχείο», ένα σημείο στο Μεγάλη Στράτα που έχει μεγάλη σημασία για τους Αμοργίνους γιατί σε αυτό κατέφευγαν να διανυκτερεύσουν σαν τους έβρισκε το σκοτάδι στο δρόμο.


Από μακριά δεν ξεχωρίζει αν πρόκειται για απλό τζάμι ή οθόνη και μόνο σαν την πλησιάσει κάποιος θα καταλάβει τι είναι αυτό το πράγμα στον μαντρότοιχο και φυσικά δεν πρέπει με τίποτα να του πάει ο νους ότι την έβαλαν εκεί να βλέπουν τηλεόραση τα πρόβατα της στάνης. Αυτά καθόλου δεν τα νοιάζει η οθόνη και συνεχίζουν να ζουν χωρίς να την έχουν ανάγκη ενώ κάποια άλλα, ούτε λεπτό δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτήν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου