Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ "ΚΟΥΡΕΙΟ" ΤΟΥ ΑΣΦΟΝΤΥΛΙΤΗ...



Γίναμε θέαμα αλλά μας άρεσε η παρέα των κοριτσιών από την Αγγλία που παρακολουθούσαν το κόυρεμα των προβάτων σήμερα στον Ασφοντυλίτη...


Εδώ ο κόσμος καίγεται με τους πολιτικούς μας και τα κόλπα που κάνουν σε βάρος όλης της Ελλάδας θα μου πείτε, κι εγώ τριγυρίζω στην Αμοργό και μαζεύω ιδέες και φωτογραφίες από πράγματα που μάλλον ξεχάσαμε ότι υπάρχουν ή νομίζουμε πως δεν γίνονται…

Όπως για παράδειγμα το κούρεμα των προβάτων που τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε να το βλέπουμε μόνο σε ντοκυμαντέρ ή ζωντανά μόνο στις αναπαραστάσεις που κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Τούτο βέβαια γίνεται επειδή έχει υποχωρήσει μέχρι καταστροφής η ελληνική κτηνοτροφία και είναι ένα μέρος της κρίσης που δεν ομολογείται από κανένα.

Πέρα απ’ αυτά όμως τα πρόβατα και τα κατσίκια πρέπει να κουρευτούν γιατί θα σκάσουν από τη ζέστη και στα μεγάλα κοπάδια απ’ όσα ξέρω τα κουρεύουν με μηχανές ενώ στα μικρά χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά ψαλίδια που οι τσοπαναραίοι τα ακονίζουν μόνοι τους γιατί δεν υπάρχουν τροχεία πουθενά παρά μόνο λίγα γύρω από το Μοναστηράκι.

Έτσι μόνοι τους ακόνισαν τα ψαλίδια σήμερα ο Μιχάλης Αρτέμης και ο Δημήτρης Βλαβιανός το κοπάδι του οποίου στρίμωξαν σε μια μάντρα του Ασφοντυλίτη και το περιποιήθηκαν δεόντως. Ο Δημήτρης έπιανε τα ζωντανά, τους έδενε τα πόδια να μην κουνιούνται και από εκεί και πέρα αναλάμβανε ο Μιχάλης ο οποίος ήταν πολύ γρήγορος ομολογώ αλλά άφηνε που και που ορισμένες τούφες στη ράχη των προβάτων.

Δεν ήταν πολλά, καμιά σαρανταριά αλλά τους έφαγε όλη την ημέρα κι έκατσα κι εγώ αρκετή ώρα μαζί τους να τους παρακολουθώ και να λέμε ιστορίες από το παρελθόν αλλά και για την κίνηση στον Ασφοντυλίτη που τον τελευταίο καιρό είναι πολύ αυξημένη.

Χαρήκαμε δε πολύ όταν πέρασε από εκεί που ήμασταν μια παρέα από πέντε κορίτσια από την Αγγλία και έκατσαν μαζί μας αρκετή ώρα και παρακολουθούσαν το Μιχάλη το ψαλίδι του οποίου είχε πάρει κυριολεκτικά φωτιά γιατί ποιος ξέρει, είπε μετά μπορεί αυτά τα κορίτσια που έδειχναν εντελώς αθώα να μεταφέρουν τίποτα άσχημο στους ευρωπαίους και δώσουν εντολή στο Γιωργάκη να φορολογήσει και το κούρεμα των προβάτων ή να βάλει ΦΠΑ στο μεροκάματο του Μιχάλη. Όλα είναι πιθανά, είπε, στους καιρούς που ζούμε…

Τα κορίτσια αφού φωτογραφήθηκαν με το Μιχάλη και τον Δημήτρη μας αποχαιρέτησαν και μείναμε να συζητάμε τα μαλλιά που θα πάνε χαμένα γιατί δεν τα αγοράζει πλέον κανείς αφού στην αγορά ότι ρούχο κυκλοφορεί είναι συνθετικό ή με μαλλί κινέζικο!!!

ΑΜΟΡΓΟΣ, 16062017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου