Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η ΟΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ R.G.HOEGER


Φυσικά και δεν πρόλαβα την Οία, όπως τη φωτογράφησε ο R.G. Hoegler (το 1956 )και την φωτογραφία αυτή αλίευσα από το βιβλίο «ΕΛΛΑΣ» που εξέδωσε ο Σαμούχος το 1971 και το οποίο βρίσκουμε πια μόνο στα παλιατζίδικα και μάλιστα σε αρκετά αλμυρή τιμή.

Θα ήταν μάταιο να κάνω συγκρίσεις με το σήμερα και να βάλω δίπλα σε αυτή την σπάνια φωτογραφία κάποιες πρόσφατες γιατί η Οία όπως και η υπόλοιπη Σαντορίνη ακολούθησαν το δικό τους δρόμο τουριστικής «ανάπτυξης» η οποία επέφερε και τις γνωστές σε όλους μας μεταβολές στο περιβάλλον και στους οικισμούς.

Κάθε τοπική κοινωνία αναπτύχθηκε με όποιον τρόπο νόμιζε καλύτερα και βέβαια με στόχο να έχει το περισσότερο κέρδος από τα μνημεία του παρελθόντος, είτε αυτά είναι ναοί των κλασσικών χρόνων είτε απλά σπίτια που η ανάγκη και οι συνθήκες τα έκαναν διαφορετικά και επομένως εντυπωσιακά για τον ξένο και τον τουρίστα.

Κάπως έτσι συνέβη και στην Οία, όπου ο μοναδικός οικισμός της καθώς έγινε ένας τουριστικός προορισμός και από τους πιο ακριβούς μάλιστα, υποχρεώθηκε να φορέσει πάνω από τα ταπεινά σπίτια της και άλλα πανάκριβα πανωφόρια και κοσμήματα, και τα οποία, ευτυχώς δεν τρομάζουν όσο τα ανάλογα σε άλλα νησιά.

Έτσι, όποιος βρεθεί σήμερα στην Οία, μπορεί αφού ξύσει λίγο το τουριστικό πανωφόρι της και ξεχάσει ότι και το ηλιοβασίλεμα είναι μια επικερδής επιχείρηση εκεί, να ταξιδέψει νοερά λίγες δεκαετίες πίσω και θα ανακαλύψει με τα μάτια της ψυχής πλέον ένα άλλο μοναδικό κόσμο που μόλις αχνοφαίνεται κάτω από τα καινούργια υλικά που την κατέκλυσαν και θα ευχαριστηθεί που τη γνώρισε έστω κι έτσι…

ΑΘΗΝΑ, 28072011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου