Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 02


Ένα από τα δυσκολότερα θέματα φωτογράφισης στην Αθήνα είναι οι αστυνομικοί όταν επικρατεί ηρεμία στην πόλη και τούτο επειδή ποτέ κανένας δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν και ενδέχεται να σε πιάσουν και να σε υποχρεώσουν να σβήσεις τις φωτογραφίες που τράβηξες και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν ενθουσιάζει κανένα φωτογράφο.

Αντιθέτως, όταν γίνονται επεισόδια οι πάντες μπορούν να φωτογραφίζουν ότι θέλουν, φυσικά από μια απόσταση και όταν βέβαια έχουν αντοχή στα χημικά και τα άλλα φάρμακα που ρίχνουν εναντίον των διαδηλωτών. Μια άλλη ευκαιρία να φωτογραφίσει κάποιος άφοβα ενστόλους είναι όταν αυτοί βρίσκονται παραταγμένοι έξω από κάποιο κτίριο ή σε ένα δρόμο. Αυτό το χάρηκαν χιλιάδες άνθρωποι τους περασμένους μήνες μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου όταν οι αστυνομικοί και τα ΜΑΤ δεν είχαν εντολή να επιτεθούν ήταν ωραίο θέμα για όλους τους φωτογράφους και αποδέκτες υβριστικών συνθημάτων. Α, μια περίπτωση επίσης που δεν έχει περιέχει κανένα κίνδυνο για τον φωτογράφο είναι όταν εστιάζεις πάνω τους να είσαι τουρίστας ή να σε περάσουν για τουρίστα.

Το δυσκολότερο πάντως είναι να φωτογραφίσει κάποιος τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ ή ΔΕΛΤΑ όπως τους λένε που κυκλοφορούν με μεγάλη ταχύτητα με μηχανάκια στους δρόμους της Αθήνας και δεν φημίζονται για την αβρότητά τους απέναντι σε κανέναν και ιδιαίτερα στους φωτογράφους και όσους παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Χθες πάντως δεν είχα κανένα πρόβλημα να φωτογραφίσω μια ομάδα που στέκονταν δίπλα στην παλιά ωραία Μερσεντές που είναι στολισμένη σαν να μεταφέρει ζευγάρι νεονύμφων και με την οποία ένας άνθρωπος βγάζει μεροκάματο, στη γωνία Ερμού και Νίκης, στο Σύνταγμα. Με είδαν αλλά νόμισαν πως θέμα μου ήταν το αυτοκίνητο αλλά νομίζω πως ρόλο για την απαξίωση της παρουσίας μου ήταν και το σιέλ χρωματάκι της νέας μικρής μηχανής καθώς αυτό συμπλήρωνε την εικόνα του τουρίστα που χαζεύει στο Σύνταγμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου