Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«Σ’ ΑΓΑΠΩ» ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ…


Το πλήθος των απλωμένων σεντονιών σε ορισμένα σπίτια στα νησιά σαφώς και δηλώνει πως τούτη την περίοδο αυτά διαθέτουν δωμάτια προς ενοικίαση – δραστηριότητα με την οποία υποκατέστησαν κάθε άλλη παραγωγική ασχολία πολλοί από τους νησιώτες και κατά συνέπεια από αυτή πορεύονται· αναλόγως δε με τον αριθμό των δωματίων που διαθέτουν μπορεί να ευημερήσουν εκτός από τους δυο μήνες το καλοκαίρι και ολόκληρο το χρόνο.

Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο αν τούτες τις ημέρες αν δεν βλέπαμε παντού, εκτός βεβαίως των μπροστινών μπαλκονιών και των κοινόχρηστων χώρων που διαθέτουν θέα προς τη θάλασσα, απλωμένα σεντόνια και μαξιλάρια, όλα άσπρα. Το χρώμα τούτο ασφαλώς και εντάσσεται στη σημειολογία του καλοκαιριού αλλά την κατάσταση έρχεται να συμπληρώσει και η οσμή του ισχυρού απορρυπαντικού που για ευνόητους λόγους χρησιμοποιείται καθώς και μια υφάλμυρη γεύση από το νερό της τοπικής δεξαμενής. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα πολύχρωμα μανταλάκια, μανταλάκια πολλά γιατί ο αέρας καμιά φυσάει πολύ δυνατά και μπορεί να τα πάρει και να τα σηκώσει στον ουρανό.

Το πανομοιότυπο αυτό σκηνικό αλλάζει μόνο όταν πρόκειται για οικογενειακή μπουγάδα και τούτο φαίνεται από τις δαντέλες και τα κεντήματα που ανάλογα με την επιδεξιότητα και το γούστο φυσικά της νοικοκυράς κάνει τα σεντόνια και κυρίως τα μαξιλάρια να ξεχωρίζουν. Πολλά δε απ’ αυτά έχουν κεντημένη πάνω τους την «καλημέρα» αλλά καμιά φορά και άλλες λέξεις, όπως και το «Σ’ αγαπώ» όπως είδα σε μια μπουγάδα στα Κατάπολα που μεταξύ άλλων έδινε και την εντύπωση της προίκας που κέντησε κάποτε ένα κορίτσι.

ΑΜΟΡΓΟΣ, 20082011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου