Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΕΚΑ…



Είχε φορτώσει το κοπάδι στο φορτηγό ο Τάκης Χατζής -ένας από τους τελευταίους μεγάλους κτηνοτρόφους στο Αρματολικό (Μπούκουρο) Τρικάλων-  για να το μεταφέρει στον κάμπο για ξεχειμώνιασμα αλλά ο μεγάλος τσοπανόσκυλος που ακούει στο όνομα Γκέκας, είχε φαίνεται τις αντιρρήσεις του να συνταξιδέψει τόσα χιλιόμετρα παστωμένος με τα πρόβατα. 

Γιατί, όσο και να έχει, αυτού ο ρόλος δεν είναι να βοσκάει στα λιβάδια και να μηρυκάζει τα χορτάρια της γης αλλά να κινείται ελεύθερα στις ραχούλες και να τεμπελιάζει στον ήλιο προσέχοντας μόνο να μη πέσει κανένας λύκος στα πρόβατα και κάνει ζημιά. Το βράδυ πάλι, παρέα με άλλους σκύλους να περιφέρονται γύρω από το μαντρί για τα λογής αγρίμια που ποτέ δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους για το κοπάδι ή και να αποθαρρύνει βεβαίως και κάποιους ανθρώπους ακόμα που θέλουν να αρπάξουν ένα ζωντανό για δικό τους λογαριασμό. 

Ότι διαφορετικό  λοιπόν και να σκέφτονταν ο Γκέκας για τον εαυτό του, ουδόλως έλαβε υπ’ όψιν ο Τάκης που τον άρπαξε σαν κουτάβι από το σβέρκο και τον παρέδωσε σε ένα βοηθό του ο οποίος με τη σειρά του, τον πέταξε μέσα στην καρότσα με τα πρόβατα για να κάνει μαζί τους ένα τραγικό γι’ αυτόν και την περηφάνια του, ταξίδι στα χειμαδιά του κάμπου...

[ΟΡΕΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, σελ. 174]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου