Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ»



Τέτοιες μέρες τον Δεκέμβρη του 1944 το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», είχε φιλοξενήσει τον Ουίνστολ Τσόρτσιλ, πρωθυπουργό της Αγγλίας και ο βασικό υπεύθυνος για την τραγωδία της Ελλάδας εκείνη την εποχή και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.

Φυσικά και το ξενοδοχείο ήταν στο στόχαστρο των ανταρτών αλλά με τα λιανοτούφεκα που διέθεταν τότε, τίποτα δεν μπορούσαν να κάνουν. Χώρια δε που όλο το Σύνταγμα ήταν ζωσμένο με τα εγγλέζικα τανκς και διμοιρίες εγγλεζοτσολιάδων και δεν μπορούσε ούτε πουλί να το πλησιάσει, πόσο βέβαια να επιχειρήσει κάποια ενέργεια εναντίον του.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, το ξενοδοχείο ψήλωσε περισσότερο, έγινε διεθνώς γνωστό για τη φιλοξενία του και το προτιμούν πολλοί να μένουν όταν έρχονται στην Αθήνα, να απολαύσουν την πόλη, τη ζωή της και εσχάτως τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πλατεία. Έτσι η «Μεγάλη Βρεταννία» απέκτησε και άλλα συν στο προφίλ της όπως την διαρκή αντικατάσταση και επισκευή των μαρμάρινων σκαλοπατιών της γιατί σε κάθε πορεία, γίνεται νταμάρι απ’ όπου παίρνουν κομμάτια οι αντίπαλοι των ΜΑΤ και τους τα πετάνε κι εκείνοι τους απαντούν με βόμβες κρότου λάμψης και πολλά δακρυγόνα.

Έτσι έγινε για μια άλλη φορά σήμερα, όταν για μια ώρα περίπου δεκάδες νεαροί έπιασαν άλλοι τα σφυριά που κουβαλούσαν μαζί τους και άλλοι τις μαντεμένιες σχάρες της αποχέτευσης και με φοβερή όντως υπομονή κατάφεραν και τα έκαναν κομμάτια για να παίξουν πάλι το γνωστό παιχνίδι με τα ΜΑΤ που διαλύει εντελώς τη ζωή της πόλης και αποθαρρύνει και όποιον άλλο να ήθελε να συμμετάσχει ακόμα και σε αυτή την πορεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου