Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΓΑΛΙΑΝΤΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ



Έχω που έχω ένα προβληματάκι με την όρασή μου στο αριστερό μάτι αλλά σε κανονικές συνθήκες ελάχιστα με εμποδίζει να βλέπω και να φωτογραφίζω διάφορα πράγματα που μου αρέσουν. Με το χιόνι όμως τα πράγματα αλλάζουν καθώς οι νιφάδες δημιουργούν ένα τοίχο με λευκά σωματίδια που διαρκώς κινείται και δημιουργεί προβλήματα στην εστίαση ιδιαίτερα όταν η Cannon G9 δουλεύει με το ψηφιακό πια zoom.

Έτσι δεν πρόσεξα τι είδους πουλιά είχα «πιάσει» πάνω στα γυμνά κλαδιά ενός δέντρου εκείνο το πρωί που χιόνιζε στο σιωπηλό χωριό Βασιλειάδα και έμεινα με την εντύπωση πως επρόκειτο πάλι για σπουργίτια. Έτσι όταν «άνοιξα» τη φωτογραφία, είδα με έκπληξη πως δεν επρόκειτο γι’ αυτό το είδος του φτερωτού κόσμου των χωριών αλλά για γαλιάντρες, όπως λέμε στα χωριά της Φθιώτιδας και στη Ρούμελη ευρύτερα, τις καρδερίνες.

Όντως όπως βλέπετε πρόκειται για γαλιάντρες, οι οποίες από τα μέρη μας έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, άγνωστο για πιο λόγο. Άγνωστος επίσης παραμένει προς το παρόν για μένα και ο λόγος για την πυκνή παρουσία τους στη Βασιλειάδα κι εδώ ζητώ και για τις δυο περιπτώσεις την άποψή σας. Σημασία πάντως έχει πως αυτό το ωραίο είδος πουλιών εκεί υπάρχει και φαντάζομαι πως στις περιόδους της ζέστης και της ωρίμανσης των σπόρων των γαϊδουράγκαθων που τους αρέσουν ιδιαίτερα, θα είναι γεμάτος ο τόπος και θα χαίρεται ο άνθρωπος που τις ακούει να πετάνε και να κελαηδούν.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, 13012012



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου