Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ…



Το χορό σέρνει ο Κώστας Φλότσιος, ο μελύτερος τσέλιγκας στα βουνά της Αργιθέας και τον ακολουθούν οι πρόεδροι των Συλλόγων και άλλοι επίσημοι.

Αχ, μπορεί να σας παρέσυρα πριν από λίγο με την φωτογραφία με τα «παγωμένα δόντια» στο Πεντάκορφο της Κοζάνης και νομίσατε πως άφησα τα Εξάρχεια και πήρα πάλι τα βουνά. Τα φαινόμενα όμως απατούν καθώς κάποια πράγματα, κυρίως η δουλειά και η νέα εγκατάσταση καθώς με κρατάνε στην Αθήνα, όχι για πολύ ακόμα νομίζω…


Με την ευκαιρία λοιπόν πήγα χθες το βράδυ στο χορό που έκαναν οι συμπατριώτες από τα χωριά Λεοντίτο και Στεφανιάδα της Αργιθέας στο κέντρο «Όμορφη Νύχτα» στο Γαλάτσι. Και τα δυο χωριά αυτά είναι από τα αγαπημένα μου και τα έχω επισκεφθεί αρκετές φορές και το καλοκαίρι στις γιορτές και τα πανηγύρια αλλά και το καταχείμωνο, στο ωραίο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους, στις 10 Φεβρουαρίου στο οποίο ετοιμαζόμαστε πάλι να πάμε.



Γι’ αυτά τα χωριά καθώς και τα υπόλοιπα της Αργιθέας και τους ανθρώπους τους, θα έχουμε χρόνο να δούμε περισσότερα πράγματα όταν ξημερώσει η μέρα που οι «Μικρές Πατρίδες» θα αρχίσουν να εμφανίζονται κανονικά στο διαδίκτυο σαν μια ολοκληρωμένη επαγγελματική δουλειά και να μπορέσω να απλώσω το έργο που έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Η ορχήστα και η Γιώτα Γρίβα στο τραγούδι

Σήμερα θα σταθώ με λίγα λόγια στο χορό που έκαναν τα δυο χωριά μαζί και τούτο εξαιτίας της καταραμένης κρίσης όπως όλοι καταλαβαίνετε. Το εγχείρημα όντως υπήρξε εντυπωσιακό στη συμμετοχή του κόσμου και οι παρέες γλέντησαν αργιθεάτικα μέχρι αργά τη νύχτα. Το γεγονός ενίσχυσε βέβαια και το χαμηλό κόστος της συμμετοχής και η κατάργηση κάποιων πολυδάπανων στοιχείων αυτών των χορών, όπως η λαχειοφόρος αγορά για παράδειγμα ενώ η τιμή συμμετοχής δεν φόβιζε κανέναν να πάει.

Η Ηλίας Πλαστήρας στο κλαρίνο και ο Λάμπρος Κουσιωρής στο τραγούδι

Αυτό όμως που σίγουρα θα προεξοφλούσε την επιτυχία του χορού ήταν η ορχήστρα και φυσικά οι τραγουδιστές που συμμετείχαν ανιδιοτελώς. Πρώτη και καλύτερη βέβαια η Γιώτα Γρίβα, πραγματικό αστέρι και φίλη μας ακόμα και στο Facebook απ΄όπου παρακολουθούμε το καλοκαίρι τις κινήσεις της και φυσικά ο μεγάλος Λάμπρος Κουσιωρής, ο τελευταίος μπορούμε να πούμε που κρατάει στο αργιθεάτικο τραγούδι των ύφος των μεγάλων δασκάλων Γιώργου Λέκκου και Γιώργου Ζιαβλάνη που πρόλαβα κι εγώ και τους άκουσα.

Ο Στέλιος Κωφός στο βιολί και ο Λάμπρος Κουσιωρής στο τραγούδι

Στο κλαρίνο ήταν ο Ηλίας Πλαστήρας, κι αυτός εξαίσιος και πολλά υποσχόμενος σε αυτή τη δύσκολη τέχνη και ο Γιώργος Γκόγκας στο βιολί, ο Δημήτρης Κωνσταντής στο λαγούτο και ο Διονύσης Ζώης στο ντέφι. Η βραδιά όμως το καλούσε και δεν μπορούσε να μην σηκωθεί και να ανέβει στο πάλκο και ο Στέλιος Κωφός, ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά βιολιά σήμερα στην Θεσσαλία και στην Ελλάδα ολόκληρη.

Η Γιάννα και ο Δημήτρης Παπαδιάς χορεύουν μαζί με τους Αργιθεάτες
Με αυτή την ορχήστρα στο πάλκο, επόμενο ήταν να δημιουργηθεί καθαρό αργιθεάτικο κέφι και το γλέντι να κρατήσει μέχρι αργά τη νύχτα. Κι επειδή όταν λέμε αργιθεάτικο γλέντι, εννοούμε χορό, όλοι ανεξαιρέτως σηκώθηκαν και χόρεψαν εκτός βέβαια από μένα που άλλη μια φορά προφασίστηκα κούραση. Αυτό όμως στάθηκε αφορμή να με ψήσει η Γιάννα και να με βάλει να πηγαίνω να μάθω χορούς σε ένα σύλλογο στα Σεπόλια έτσι ώστε το καλοκαίρι που θα αρχίσουν τα πανηγύρια στα Άγραφα και την Πίνδο (ετοιμάζω βιβλίο να απαντήσω στον σύντροφο Πίττα) να πάψω να σέρνω τα βήματά μου στο τέλος του χορού.

 Ο Θανάσης Καραγιώργος κρατάει τη Ρούλα σε ένα γύρισμα του χορού


Σημείωση: Η Γιώτα Γρίβα που όλοι αγαπάμε και μας αρέσει το τραγούδι της, εμφανίζεται στο κέντρο «ΑΓΡΙΜΙΑ» ένα από τα ελάχιστα κλαρινάδικα που απόμειναν ανοιχτά στην Αθήνα κάθε Παρασκευή και μια από αυτές που έρχονται, λέμε να πάμε να την ακούσουμε και η πρόσκληση αφορά και πολλούς φίλους και φίλες που δεν την ξέρουν και θέλουν να την ακούσουν.

ΔΙΑ ΧΕΙΡΌΣ ΜΕΝΕΛΑΟΥ....




Ευτυχώς που βρέθηκε και ο Μενέλαος Παπαδημητρίου εκεί και λόγω μιας αδιαθεσίας δεν χόρεψε και έτσι μπήκα κι εγώ σε μια φωτογραφία με το ζεύγος Δημήτρη και Γιάννας Παπαδιά  με την οποία θα πηγαίνω να μαθαίνω χορό στα Σεπόλια και τον Δημήτρη Παπακώστα, πρώην δήμαρχο Αχελώου ο οποίος ετοιμάζεται να αρμενίσει πολιτικά πλέον σε άλλους ουρανούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου