Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟ


Ο πελαργός στο χωριό Μάκρη.

Κάθε χρόνο για μένα η άνοιξη αρχίζει όταν πηγαίνω από τη δεξιά πλευρά του Σπερχειού για το χωριό μου, στις πλαγιές του Τυμφρηστού και βλέπω τους πρώτους πελαργούς πάνω στους στύλους της ΔΕΗ στη Μάκρη και στο καμπαναριό της Μακρακώμης. Κάπως έτσι το έχω συνδυάσει και φροντίζω, από νωρίς, από πριν το Πάσχα, να δω αυτά τα υπέροχα πουλιά και να πάρω θάρρος να πω ότι ναι, άλλαξε ο καιρός και πάμε προς μια νέα περίοδο καρποφορίας.  
Έτσι έγινε και χθες ,τελευταία μέρα του Μάρτη που περνώντας από το χωριό Μάκρη είδαμε τον πρώτο πελαργό να κάθεται πάνω στη φωλιά του. Ξέρω πως αυτά τα πουλιά κινούνται ανά ζεύγος αλλά προς στιγμήν με έπιασε μια ανησυχία μήπως και ήρθε μόνος. Ρώτησα μια κοπέλα στο παρακείμενο καφενείο και με καθησύχασε, λέγοντας πως έχει το ταίρι του και ότι δεν αποκλείεται να είναι το ίδιο ζευγάρι με το περσινό το οποίο μάλιστα είχε κάνει τέσσερα πελαργόπουλα, όλα υγιή γιατί δεν βρήκαν κανένα από αυτά νεκρό στο έδαφος.   


Ο πελαργός πάνω στον τρούλο της εκκλησίας στη Μακρακώμη.

Προχωρώντας, σταθήκαμε στη Μακρακώμη όπου πάνω στο καμπαναριό και τον τρούλο της μεγάλης εκκλησίας αλλά και μια κολώνα της ΔΕΗ, είναι κάμποσες πελαργοφωλιές και οι οποίες, πέρσι το καλοκαίρι ήταν γεμάτες ζωή και πελαργόπουλα. Φέτος, είδαμε εκεί μόνο ένα πελαργό να κάθεται πάνω σε μια φωλιά και έδειχνε αρκετά ανήσυχος. Τι είχε ή τι μπορεί να είχε συμβεί στις υπόλοιπες φωλιές δεν μάθαμε γιατί δεν βρήκαμε κανέναν εκεί δίπλα να μας πει και το αφήσαμε για σήμερα που θα περάσουμε πάλι από το ίδιο σημείο.
Στη συνέχεια περάσαμε να δούμε αν ήρθαν οι πελαργοί στις φωλιές που είναι στις κολώνες της ΔΕΗ στα χωριά Βίτωλη, Πτελέα και Νεοχωράκι αλλά δεν είδαμε κανέναν. Ίσως ήταν η ώρα που είχαν πάει για τροφή στο ποτάμι, ίσως και να μην είχαν έρθει ακόμη σε αυτά τα χωριά. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα και για αυτές τις περιπτώσεις και ελπίζω πως αύριο θα ξέρουμε περισσότερα αν βρούμε βέβαια και κάποιον γείτονα να μας τα πεί.

Σημασία έχει πάντως πως κι εφέτος, στην κοιλάδα του Άνω Σπερχειού, ήρθαν πάλι οι πρώτοι πελαργοί και έτσι άνοιξε ο κύκλος της καρποφορίας σε όλα τα είδη και τον κόσμο του κάμπου και βεβαίως, το γεγονός πως αυτός ο υπέροχος τόπος είναι καθαρός γιατί αλλιώς δεν θα βλέπαμε πελαργούς να χτίζουν εκεί τις φωλιές τους.   

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 01042012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου