Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΥΠΕΡΙΑ 2012»


Οι σύνεδροι στα σκαλιά του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσσας.

Το ΥΠΕΡΙΑ είναι ένα διεθνές συνέδριο το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στην Αμοργό και επικεντρώνεται στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και τη διατήρηση και την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Ο χώρος δε που αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων οι οποίες όμως αναπτύσσονται σε όλο το νησί είναι το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη της Ειρήνης Γιαννακοπούλου ,η οποία το εμπνεύστηκε και έτσι βαδίζει σήμερα αισίως στο 10ο έτος του και έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για την Αμοργό και γενικά για τις Μικρές Κυκλάδες.


Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, κηρύσει την έναρξη του συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ 2012

Το Συνέδριο όπως κάθε χρονιά ξεκινάει στο μέσον της εβδομάδας της Διακαινησίμου και τελειώνει την Κυριακή του Θωμά, ημέρα που παραδοσιακά κλείνει και ο κύκλος των πασχαλινών εκδηλώσεων στο νησί με την επιστροφή των εικόνων στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισας.  Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος εκτός από τους ειδικούς πάνω στον τουρισμό, αλλά και καλλιτέχνες κάθε είδους παίρνουν μέρος και πολλοί δημοσιογράφοι, Έλληνες βεβαίως αλλά αρκετοί από διάφορες χώρες όλου σχεδόν του κόσμου γιατί η Αμοργός με την ιδιαίτερη φύση και πολιτισμό της αποτελεί έχει πάντα ενδιαφέρον.
Εγώ πηγαίνω σχεδόν κάθε χρόνο στο «Υπέρια» και ομολογώ πως αυτό το συνέδριο στάθηκε η αφορμή να αναπτύξω ιδιαίτερες σχέσεις με την Αμοργό, να την περπατήσω όλη και αρκετές φορές μάλιστα και να γνωρίσω πάρα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί σε αρκετά κείμενα και εκδόσεις που αφορούν τη φύση και τον πολιτισμό της. Γι’ αυτό και αναλαμβάνω σήμερα να κάνω ένα μικρό ρεπορτάζ πάνω στις εκδηλώσεις του συνεδρίου και να σας παρουσιάσω ορισμένα στιγμιότυπα που ενδιαφέρουν.
Έλληνες και ξένοι φθάσαμε την Πέμπτη το πρωί στην Αμοργό με αρκετή βέβαια καθυστέρηση γιατί υπήρχε απαγορευτικό στις νότιες Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας που είχε ενσκήψει ανοιξιάτικα σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ αυτά όλοι βγήκαμε ακμαίοι από το πλοίο και με ενθουσιασμό ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με την Αμοργό ξεκινώντας με μια επίσκεψη στον ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη όπου ξεναγηθήκαμε από τον αρχαιολόγο Νικήτα Πάσαρη.

Κατόπιν πήγαμε στο χωριό Βρούτση, όπου φέτος έγινα και η έναρξη του 3ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους  που εντάσσεται και αυτό στο  ΥΠΕΡΙΑ, από τη διευθύντρια  του ΣΤΟΥΝΤΙΟ «Παράλληλο κύκλωμα» Αργυρώ Μεσημέρη και τον εκπρόσωπο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Νότη Φόρτσο στην αίθουσα της κινηματογραφικής Λέσχης Αμοργού. Εκεί έγινε και η έναρξη της προβολής των ταινιών η οποία συνεχίστηκε το απόγευμα στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa. Στην επιστροφή από την Κάτω Μεριά, οι σύνεδροι σταθήκαμε στο ωραίο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη όπου ξεναγηθήκαμε από την αδελφή Ειρήνη ενώ όλοι φάγαμε για μεσημέρι στην αυλή του μοναστηριού και το ευχαριστηθήκαμε πολύ γιατί δεν συμβαίνουν και κάθε μέρα τέτοια.
Το απόγευμα στο ξενοδοχείο έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με πορτραίτα και τοπία από την Αμοργό της Luisa Barcan από τη Ρουμανία όπου είδα κι εμένα να ασπάζομαι μια εικόνα στον Ασφοντυλίτη καθώς και παρουσίαση γλυπτών κυκλαδικής τέχνης από τον γλύπτη Νίκο Καρπούζη. Ακολούθησε συναυλία με το κουαρτρέτο εγχόρδων υπό την διεύθυνση του αμοργιανού μαέστρου Παντελή Δεσποτίδη.

Την Πέμπτη είχε επίσκεψη στην Παναγία την Πανωχωριανή, ανάμεσα στα Θολάρια και την Λαγκάδα όπου βρίσκονταν οι εικόνες τους μοναστηριού και η συνοδεία τους μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Λαγκάδα. Οι σύνεδροι γνώρισαν έτσι ένα μονοπάτι της Αιγιάλης ενώ επισκέφτηκαν και το αποστακτήριο αιθερίων ελαίων και αμοργιανών βοτάνων του Βαγγέλη και της Ελένης Βασάλου στη Λαγκάδα. Ακολούθησε επίσκεψη στα Θολάρια όπου παρουσιάστηκαν χοροί και μουσικές της Αμοργού. Οι σύνεδροι το μεσημέρι φάγαμε στο Λακί, στο εστιατόριο του κάμπινγκ «Lakki Village» δίπλα στη θάλασσα. Στην απογευματινή συνεδρίαση έγινε έκθεση παραδοσιακών εργόχειρων από γυναίκες της Αιγιάλης. Ο δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός και πρώην υπουργός της Κύπρου Κώστας Σερέζης μίλησε για την τέχνη των Κυκλάδων και τη ζωγραφική του John Cobridge και αρχαιολόγος Νικήτας Πάσαρης για την ιστορία των Καταπόλων.

Το Σάββατο το πρωί επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και γνωρίσαμε το βυζαντινό μουσείο της μονής, το Δημαρχείο Αμοργού όπου μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για το νησί ο δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος και μετά περπατήσαμε τη Χώρα Αμοργού. Κατόπιν πήγαμε στα Κατάπολα, επισκεφθήκαμε την Παναγία την Καταπολιανή και ξεναγηθήκαμε από το προεδρείο του Ναυτικού, Πολιτιστικού Ομίλου Αμοργού στο χώρο όπου λειτουργεί έκθεση με παραδοσιακά αντικείμενα της Αμοργού. Μέλη του ίδιου ομίλου παρουσίασαν στην παραλία στο Ξυλοκερατίδι χορούς από την Αμοργό με τους μουσικούς Γεράσιμο και Γιώργο Γαβρά και μας πρόσφεραν τοπικά εδέσματα.

Το απόγευμα στο ξενοδοχείο παρουσιάστηκε από τον Αντώνη Βλαβιανό έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Αμοργός του χτες» και ο ιταλός αρχιτέκτονας και εκπρόσωπος της UNESCO Georgio Martino παρουσίασε την υποψηφιότητα του μοναστηριού της Παναγίας Χοζοβιώτισσας για παγκόσμιο μνημείο. Η αρχιτέκτων Βιβιάνα Μεταλληνού μίλησε για τον αγροτικό οικισμό του Ασφοντυλίτη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Κονωνικής Αλληλεγγύης Νοτίου Αιγαίου, Τάσος Αναστασίου παρουσίασε ορισμένες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Αμοργό. Η ημέρα έκλεισε στην ταβέρνα «Το Πανόρμα» όπου οι σύνεδροι δοκίμασαν αμοργιανές γεύσεις και άκουσαν αμοργιανούς σκοπούς από τους Σταμάτη Γιαννακόπουλο και τον Γεράσιμο Γαβρά ενώ ο γνωστός σε όλους μας Νικόλας Θεολογίτης, απήγγειλε παλαιά αλλά και νέα ποιήματα καθώς και είπε αρκετά ανέκδοτα.


Οι σύνεδροι φωτογραφίζονται στα σκαλιά δίπλα από το Δημαρχείο Αμοργού.

Σήμερα το πρωί οι σύνεδροι πήγαν στη λειτουργία στην εκκλησία της Ανάληψης και παρακολούθησαν την τελετή αποχώρησης των εικόνων από τον Ποταμό προς το μοναστήρι. Κάποιοι ακολούθησαν την πομπή στο μονοπάτι ενώ οι περισσότεροι της περίμεναν στον Ασφοντυλίτη, όπου και παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου μου «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του». Από εκεί επιστρέψαμε στον Όρμο, όπου μετά από μια μικρή βόλτα με το καίκι «Τίμιος Σταυρός» κατευθυνθήκαμε στο καλύτερο εστιατόριο της Αιγιάλης, το «Λιμανάκι της κυρά Κατίνας» να δοκιμάσουμε εξαιρετικά αμοργιανά φαγητά και να απολαύσουμε τη φιλοξενία του Παναγιώτη Νομικού.

Το απόγευμα οι σύνεδροι παρακολούθησαν ταινίες από το φεστιβάλ κινηματογράφου το οποίο συνεχίστηκε όλες τις ημέρες παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις του ΥΠΕΡΙΑ, εκδήλωση γευσιγνωσίας και επίδειξη τοπικής μαγειρικής και ο Αντώνης Βλαβιανός έκλεισε τις εργασίες του με μια ωραία παρουσίαση για την μουσική της Αμοργού.
Ανέφερα στην αρχή πως ανέλαβα να κάνω ένα μικρό ρεπορτάζ και όπως είδατε, στάθηκα στα τυπικά και πλέον απαραίτητα πληροφοριακά για το μεγάλο αυτό γεγονός της Αμοργού. Σύντομα σας υπόσχομαι πως θα ακολουθήσουν μικρά και μεγάλα σημειώματα γι’ αυτό το γεγονός και ελπίζω πως θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε καλύτερα αυτό το ωραίο νησί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου