Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ


Πολλοί από εμάς αυτή την εβδομάδα περιμένουν να έρθει ο Νύμφίος (πραγματικά ή μεταφορικά) ή ότι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό για το οποίο αλλάζει ιδιαίτερα ο ψυχισμός και οι συμπεριφορές μας. Ήδη κάποιοι έχουν δει, στον ύπνο ή στο ξύπνιο να έρχεται αυτός στην πόλη πάνω σε ένα γαϊδουράκι και να τον ραίνουν με κλαδιά βαίων..
Στο κλίμα της εποχής γενικά που ζούμε, οι περισσότεροι περιμένουμε να αλλάξει κάπως η ζωή μας προς το καλύτερο βέβαια χωρίς να βλέπουμε να γίνονται πολλά πράγματα και άλλοι έχουμε παραδεχτεί πως τούτη η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο και κάνουν κάποιες ειδικές κινήσεις πιστεύοντας πως έτσι προκαλούν το ποθούμενο να τους πλησιάσει και να λειτουργήσει ευεργετικά πάνω τους και για το στενό τους περιβάλλον.

Τέλος πάντων, μην μας πιάσει από σήμερα το κλίμα της «εβδομάδας των Παθών» και ας δούμε μια ειδική περίπτωση που συμβαίνει στη φύση και ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Πρόκειται για μια φωλιά πελαργών, στο κέντρο του χωριού Πύργος ή Πτελέα, λίγο μετά από τη Μακρακώμη, στον άξονα του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι. Εκεί λοιπόν εδώ και χρόνια φωλιάζουν αρκετοί πελαργοί, πάνω στις ειδικές κατασκευές που έχει βάλει η ΔΕΗ πάνω στις κολώνες για να μην έρχονται τα πουλιά σε επαφή με τα καλώδια και σκοτώνονται.

Πρόπερσι όμως ένας πελαργός από μια φωλιά, (ο θηλυκός λένε όσοι είδαν το γεγονός) σκοτώθηκε από το ρεύμα και ο αρσενικός, δεν λέει ακόμη να καταλάβει πως έμεινε μόνος και προσπαθεί να ακυρώσει την μοναξιά του με κάθε τρόπο να μπει στη φωλιά του διπλανού ζευγαριού (στη φωτογραφία) και ο οποίος απωθείται με δυνατούς καυγάδες που αναστατώνουν κάποιες στιγμές όλο το χωριό. Το καταλαβαίνουν όλοι στο χωριό από τα φτερουγίσματα και τα κρωξίματα πως μαλώνουν οι πελαργοί και το συζητάνε.

Το γεγονός μοιάζει αρκετά παράδοξο γιατί οι πελαργοί είναι μοναγαμικά πλάσματα και αν πάθει κάτι το ένα σκέλος του ζευγαριού, το άλλο περιορίζεται και σχεδόν σβήνει από μελαγχολία. Λένε επίσης πως έχουν δει και περιπτώσεις που μετά την απώλεια του συντρόφου, έβλεπαν τον άλλο πελαργός να αυτοκτονεί, πέφτοντας στα σύρματα δίνοντας έτσι ένα τραγικό τέλος στη μοναξιά του και έτσι καταστρέφεται εντελώς η φωλιά.

Στην περίπτωση της Πτελέας όμως δεν έγινε έτσι και ο πελαργός που έμεινε μόνος, ταξίδεψε μαζί με τους άλλους πέρσι τον Αύγουστο στα μέρη της Αφρικής, επέστρεψε και για κάποιον ανεξήγητο λόγο προσπαθεί να χαλάσει το δεσμό του άλλου ζευγαριού. Και τούτο επίσης είναι αρκετά παράδοξο, γιατί, στην κοινωνία των πελαργών λένε, τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά από τους υπολοίπους και η απιστία τιμωρείται πολύ σκληρά.

Τώρα γιατί τον αφήνουν αυτόν να κάνει αυτές τις σκηνές, είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να το καταλάβει. Μόνο μια περίπτωση υπάρχει για να προσεγγίσουμε το θέμα και τούτο, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σε όλα τα χωριά του Άνω Σπερχειού, ήτοι από το χωριό Καστρί και πάνω έχουν ελαττωθεί τραγικά οι πληθυσμοί των πελαργών και μπροστά στην απειλή για τη συνέχεια του είδους είναι ακόμη και η παράβλεψη κάποιων παλαιών αρχών…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου