Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ...


Κοντά στα Εξάρχεια, είναι τρεις εκκλησίες και κατά συνέπεια υπάρχουν τρεις ενορίες, της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας) που είναι και από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές εκκλησίες των Αθηνών, του Αγίου Βασιλείου (Μπουμπουλίνας) και του Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Ασκληπιού που κάποτε μάλιστα είχα κάνει και τον γάμο με τη Στάλη.

Αν και κατοικώ λοιπόν πολλά χρόνια στα Εξάρχεια, ποτέ δεν είχα ενδιαφερθεί να μάθω σε ποια ενορία ανήκω γιατί εξάλλου δεν ψήφιζα στην Αθήνα, οπότε να ήταν χρήσιμη αυτή η γνώση. Το 2006 που έμεινα για πρώτη φορά Πάσχα στην Αθήνα, πήγα στον επιτάφιο της Ζωοδόχου Πηγής και μου άρεσε πολύ και σαν εκκλησία και σαν περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς και ακόμη γιατί οι περισσότεροι που πήγαμε ήταν γνωστοί.
Έτσι λοιπόν πήγα κι εφέτος και λόγω κόσμου κάθισα απ’ έξω και μέχρι να βγάλουν τον επιτάφιο, έπιασα κουβέντα με έναν από το Μπαγλαντές που πούλαγε λαμπάδες με χωνάκι να μη στάζουν και σβύνουν. Τις ξεκίνησε από 2 ευρώ αλλά δεν πήγαινε καλά η δουλειά και τις κατέβασε στο ένα κι έτσι έκανε μια μικρή είσπραξη. Αυτός βέβαια δεν είναι χριστιανός και δεν ξέρει ορισμένες λεπτομέρειες από το έθιμο με τις λαμπάδες κι έτσι είχε περισσότερες άσπρες και όχι κίτρινες, που ανάβουν σήμερα λόγω πένθους. Του το έλεγαν οι κυράδες αλλά τίποτα, δεν μπορούσε να το χωνέψει πως υπάρχει αυτή η διαφορά.

Στην εκκλησία που λόγω ιστορικότητας προσέχει πολύ η Αρχιεπισκοπή λειτουργούσαν δυο – τρεις παπάδες, υπήρχαν πολλοί ψάλτες και γενικά η τελετή είχε κάτι το ανεβασμένο ενώ είχαν εκδιωχθεί με καλό τρόπο όσοι συχνάζουν εκεί και επαιτούν με κάθε τρόπο. Ο κόσμος ήταν όλοι Εξαρχιώτες και ορισμένοι που έχουν τις δουλειές τους στη γειτονιά και έτσι είδα πάλι πολλούς γνωστούς ενώ η Αστυνομία φρόντισε να κόψει την κυκλοφορία και στην Ακαδημίας και στην Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, να περάσει η πομπή.
Στην αρχή της πομπής και αυτό ήταν το πιο όμορφο και έδειχνε πως η γειτονιά μας δείχνει ενδιαφέρον για την Ζωοδόχο Πηγή πήγαιναν κρατώντας στεφάνια τα εγγόνια της κυρά Σωτηρίας και του Μανούσου Καναβαράκου, που έχουν το μανάβικο στη γωνία Εμμ. Μπενάκη και Ανδρέου Μεταξά και είναι και επίτροπος στην Εκκλησία, Νέλλη, Μάνος και Σωτηρία και ήταν μια πολύ ωραία εικόνα για την Μεγάλη Παρασκευή στο κέντρο της δικής μας Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου