Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο ΑΚΤΗΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ


Μαζεύονται πολλά αυτά που βλέπω και γράφω κάθε μέρα για ανθρώπους, πράγματα και γεγονότα, στην πόλη, στα βουνά, στα νησιά, στα χωριά, παντού όπου πάω στην Ελλάδα και συναντώ κάτι που μου κινεί το ενδιαφέρον, προσωπικό ή δημοσιογραφικό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας ή να το δημοσιεύσω, όπως χρόνια τώρα ήξερα και έκανα στις εφημερίδες και τα περιοδικά και τελευταία, το βλέπετε μέσα από άτακτες δημοσιεύσεις στα προφίλ που διατηρώ στο Facebook και κυρίως από τον Ακτήμων (actimon.blogspot.com).

Τούτα όμως τα παραδοσιακά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και πολιτισμού, όπως όλοι βλέπουμε δεν πάνε καθόλου καλά και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ξέραμε ως τα σήμερα ενώ καινούργια μέσα, δικτυακά κερδίζουν συνέχεια έδαφος, χωρίς όμως αυτά να μπορούν να θεωρηθούν ακόμη ως πλήρη. Θεωρώ όμως ότι αυτά σιγά – σιγά θα ωριμάσουν, θα ολοκληρωθούν και για τις επόμενες γενιές θα είναι τα κύρια μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης. Είναι μια εξέλιξη που το ρόλο και τις συνέπειές της, κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να υπολογίσει και ενδεχομένως προκαλεί και λίγο φόβο σε κάποιους.

Τέλος πάντων, είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή γύρω από τα ΜΜΕ του μέλλοντος και δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναπτυχθεί γιατί ο λόγος του σημειώματος είναι ότι  η επικοινωνία μας από σήμερα μπαίνει σε περισσότερες ανοιχτές γραμμές όπου θα μπορεί ο καθένας αναγνώστης να βρίσκει  αυτό που επιθυμεί, να συμπληρώνει αν κρίνει το θέμα και γιατί όχι, να ανοίγουμε όλοι μαζί διάλογο. Στην ουσία, ο Ακτήμων αναλαμβάνει το ρόλο του διαχειριστή μιας σειράς ιστοχώρων (blogs) τα οποία θα έχουν συγκεκριμένο ειδική θεματογραφία η οποία θα πηγάζει από ένα τόπο ή ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Όλα αυτά τα blogs θα αποτελέσουν και τις συνιστώσες που θα συνθέσουν σε λίγο καιρό την μεγάλη ιστοσελίδα  των Μικρών Πατρίδων.

Συγκριμένα, ο Ακτήμων θα διαχειρίζεται τους εξής ιστοτόπους:
Η Αμοργός μου - myamorgosblogspot.com: Με θέματα που θα αναφέρονται στην Αμοργό και τα μικρά νησιά γύρω της που καλούνται Μικρές Κυκλάδες. Το Blog θα περιέχει και φωτογραφίες  κείμενα που έχουν δημοσιευτεί τα προηγούμενα χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά, με σελίδες από το βιβλίο «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του», με ειδήσεις, αναφορές, ρεπορτάζ, πληροφορίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα από αυτό το μοναδικό νησί. 

The AGRAFA / T’ Άγραφα - agrafagroup.bogspot.com: με θέματα που έχουν να κάνουν με τον τόπο, την ιστορία και τη φύση του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων, όπως αυτά αναπτύσσονται σε τέσσερις νομούς της κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το blog θα έχει η μνήμη των ανθρώπων και η λαλιά του το τόπου όπως αυτή εκφράστηκε με την παράδοση και τους αγώνες της ελευθερίας μέχρι πριν εξήντα από τώρα χρόνια.
Η δική μας Ευρυτανία - ourevrytania.blogspot.com: Με θέματα που έχουν να κάνουν με την Ευρυτανία και τους γειτονικούς σε αυτή τόπους, όπως η Αιτωλία ή ο Βάλτος και το κύριο βάρος θα δίνεται στους ανθρώπους που διατηρούν ακόμη τις παραδόσεις και πιο πολύ σε αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ από τον τόπο τους και διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτον.  

ΟΡΕΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ - oreinipatridabook.blogspot.com: Σε αυτό το blog τα περισσότερα κείμενα και φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «Ορεινή πατρίδα- στον Άσπρο, την Πίνδο», έκδοση της Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Τρικάλων (2007) το οποίο έχει σχεδόν εξαντληθεί. Πέραν από αυτό το γεγονός, σε αυτό το blog θα εμφανίζονται και καινούργια κείμενα και φωτογραφίες που θα αφορούν πάλι τον ίδιο τόπο εν’ όψει βέβαια της συμπλήρωσης και της επανέκδοσης του βιβλίου. Παράλληλα στο ίδιο blog θα εμφανίζονται και άλλα κείμενα και φωτογραφίες που θα αφορούν την ευρύτερη ορεινή ζώνη του νομού Τρικάλων.

Η ΑΘΗΝΑ ΜΟΥcivilias.blogspot.com Σε αυτό το blog θα συγκεντρωθούν όσα κείμενα και φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν εδώ κει εκεί τα τελευταία χρόνια για την πόλη, τη ζωή της, τα ιδιαίτερα γεγονότα που τη σημάδεψαν, τους ανθρώπους της, τα μνημεία της, τις εκδηλώσεις της, τα φυτά και τα ζώα της. Παράλληλα, πάλι θα γίνει προσπάθεια με κείμενα και φωτογραφίες να παρουσιάζεται όσο γίνεται βέβαια και η καθημερινή ζωή της Αθήνας σε μικρούς και μεγάλους δρόμους της καθώς και οι δραστηριότητες και οι συνήθειες ορισμένων από τους ανθρώπους της που ξεχωρίζουν.

ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣmikrespatrides-actimon.blogspot.com: Σε αυτό το blog θα συγκεντρωθούν διάφορα κείμενα και φωτογραφίες δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια και αφορούν, όπως λέει και ο τίτλος, τις «Μικρές πατρίδες» των Ελλήνων και θα συνεχίσουν να φιλοξενούν καινούργια, όσα βέβαια δεν μπορούν να ενταχθούν στα άλλα ειδικά blogs. Βασικά, αυτό το blog θα εξελιχθεί, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, στη ιστοσελίδα mikres patrides.

Α, υπάρχει και ένα ακόμα blog, το ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ - greenilias.blogspot.com: που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες των διαφόρων εκλογών (Δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, εθνικές εκλογές 2009, 2012) που κατέβαινα με τους Οικολόγους – Πράσινους και διατηρεί την αξία του καθώς κάποια κείμενα δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους και ανάλογα με τον φόρτο εργασίας και φυσικά τις πολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσει να συμπληρώνεται με καινούργια.

Ελπίζω ότι με αυτό το μοίρασμα θα πάμε καλύτερα και θα δημιουργήσουμε πιο στενούς και βεβαίως πιο παραγωγικούς δεσμούς επικοινωνίας ανάμεσά μας με βάση πάντα την αντίληψη για τα πράγματα που προέβαλε και υπηρέτησε ο δικτυακός Ακτήμων που μαζί με το ρόλο του διαχειριστή όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνει και ένα άλλο, πιο του ανεξάρτητου σχολιαστή πραγμάτων και καταστάσεων γενικότερου ενδιαφέροντος. Τέλος, ο Ακτήμων, εγκαινιάζει από σήμερα και μια νέα σχέση με τους φίλους, συναδέλφους και τους αναγνώστες του με τη δημοσιεύση κειμένων και φωτογραφιών του σε όλα τα blogs υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδουν με το πνεύμα και την αντίληψη τους και βεβαίως ότι αυτά δεν θα αποτελούν αφορμή για αντιπαλότητες και πεδίο διενέξεων καθώς και δεν θα περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Καλή μας αρχή και καλή συνέχεια να έχουμε...


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗ ΘΕΑ …


Είπαμε, πως με την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης θα περιορίζονταν κάπως το φαινόμενο της «α λα ΠΑΣΟΚ» αναβίωσης και προβολής των παραδοσιακών εθίμων που άδειαζαν τα ταμεία των Δήμων για να γεμίζουν οι τσέπες διαφόρων αμφίβολων καλλιτεχνών και φυσικά των επιτηδείων μεσαζόντων, αλλά ευτυχώς, δεν βάλαμε και στοίχημα για αυτό το πράγμα. Απ’ ότι βλέπουμε, συνεχίζουν να γίνονται παντού και είναι απορίας άξιον, που οι καταχρεωμένοι δήμαρχοι βρίσκουν τέτοιο καιρό χρήματα να μοιράζουν σε κάποιους, που ξαναλέω, η σχέση τους με την παράδοση είναι εντελώς επιφανειακή και το μόνο που τους νοιάζει είναι το χρήμα και πως θα το αρπάξουν.
Είναι μεγάλη κουβέντα για την αξία και το ρόλο αυτών των «εκδηλώσεων» και είναι καλύτερα να γίνει άλλη στιγμή που θα κρυώσουν κάπως τα πράγματα και ο καιρός βεβαίως αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ένα καινούργιο φαινόμενο που κλιμακώνεται χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των οπτικών μέσων, ήτοι των φωτογραφικών μηχανών και των καμερών είτε αυτές αποτελούν αυτόνομες συσκευές, είτε είναι ενσωματωμένες στα κινητά τηλέφωνα. Έβλεπα λοιπόν στην Αμοργό, στη γιορτή της ματαψημένης ρακής που έγινε το βράδυ της 26ης Ιουλίου στο λιμάνι και μετρούσα ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων  να πιέζουν ασφυκτικά το χορευτικό συγκρότημα για να τραβήξουν έστω και λίγα δευτερόλεπτα ένα βίντεο με τις κινήσεις τους. Στην ουσία, είχαν έρθει εκεί όχι για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αλλά για να καταγράψουν, με αμφίβολη επιτυχία, λίγα στιγμιότυπα από το χορό για να τα δούνε αργότερα στη μηχανή τους ή να τα ανεβάσουν πιθανώς στο You Tube.

Λογαριασμός του καθενός θα μου πείτε να κάνει ότι θέλει αλλά στην περίπτωση, όταν όλοι αυτοί μπαίνουν μπροστά από τους θεατές και κολλάνε κυριολεκτικά πάνω στους συντελεστές της εκδήλωσης, ασφαλώς και δεν αποτελούν ωραίο θέαμα και κυρίως εμποδίζουν τους υπόλοιπους που έχουν πάει να δούνε ζωντανό το πρόγραμμα και όχι σε κονσέρβα αργότερα στο σπίτι ή στην οθόνη. Και εμποδίζουν διπλά, όπως ο εύσωμος κύριος με το γκρίζο φανελάκι στη φωτογραφία που δεν αρκείται να «γράφει» με την κάμερά του την εκδήλωση αλλά έχει προσπαθεί με το άλλο χέρι και το κινητό τηλέφωνο, μη και χάσει κάποια σκηνή απ’ όσα θα μπορούσε ήσυχα και απλά να απολαύσει μόνο με τα μάτια του…

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΩΣ «ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗΣ»…


Ο Κώστας Ποντικόπουλος είναι συγχωριανός μου και από τους πιο καλούς φίλους που έχω. Είμαστε ίσια στην ηλικία και έχουμε ζήσει πολλά μαζί στην Αθήνα τα τελευταία 40 και βάλε χρόνια αλλά δεν είχε τύχει να ταξιδέψουμε ποτέ μαζί στα βουνά και στα ποτάμια της Ευρυτανίας. Το τολμήσαμε όμως προχθές οι δυο μας και πήγαμε σε ένα σωρό μέρη και περάσαμε πολύ όμορφα. Η καλύτερή μας στιγμή όμως ήταν όταν πήγαμε για μπάνιο στο Μέγδοβα και φυσικά αποθανατίσαμε το σπουδαίο γεγονός φωτογραφίζοντας ό ένας τον άλλο. Αν υπήρχε και τρίτος τότε θα είχαμε μια ακόμη ωραία φωτογραφία οι δυο μας μέσα στο κρυστάλλινο νερό. Το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε την επόμενη φορά να πάρουμε και κανέναν άλλο μαζί μας να γνωρίσει και αυτός τις ομορφιές της Ευρυτανίας. Βλέποντας πάντως τον Κώστα μέσα από το μάτι της φωτογραφικής μηχανής  και τη στάση που πήρε μέσα στο ποτάμι, θυμήθηκα εκείνη τη φωτογραφία του Μαο Τσετούνγκ, του «μεγάλου τιμονιέρη» αν θυμούνται κάποιοι παλιοί, που είχαμε κολλήσει πάνω από τα γραφεία μας, αλλά κρατήθηκα να κάνω σχόλια γιατί δεν σήκωνε ο τόπος μελαγχολίες για την εφηβεία…