Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

O ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΠΡΙΑΣΤΡΟ





Μέρος μυστικό που δεν φαίνεται από πουθενά· κατάφυτο από λογής δέντρα, άγρια και καρποφόρα, και δροσερό εκεί που είναι κτισμένη η εκκλησία του Σταυρού,των Πλυτάδων στο Πριάστρο, χτισμένη από τον Φραγκίσκο Πλυτά, από το Μουντάδο,το 1875. Εκεί λένε ότι παλιότερα ήταν μια άλλη εκκλησία, η οποία γκρεμίστηκε κι εκείνος ο ευλαβής άνθρωπος, που με μεγάλο σεβασμό αναφέρονται στο όνομά του όλοι οι νεότεροι, την έχτισε από την αρχή και οι απόγονοί του, τη φροντίζουν υποδειγματικά μέχρι σήμερα.

Το πανηγύρι του Σταυρού σε αυτή την εκκλησία, όπως άκουσα από τους τρανότερους που κάθονταν στα πεζούλια της αυλής πριν αρχίσει η λειτουργία, ήταν μεγάλο γεγονός για όλη την περιοχή και έρχονταν σε αυτό κόσμος από όλα τα γύρω χωριά και μετά τη λειτουργία γίνονταν και γλέντι με όργανα που κρατούσε ως το πρωί. Με το πέρασμα των χρόνων όμως άλλαξαν τα πράγματα, εκείνη η υπέροχη γενιά των αγροτών που κρατούσε ζωντανή την τηνιακή ύπαιθρο λιγόστεψει μέχρι εξαφανίσεως και το πανηγύρι περιορίστηκε μόνο σε ένα απλό φαγητό μετά τη λειτουργία στη μεγάλη αυλή της εκκλησίας και στους χώρους γύρω από το παλιό πανηγυρόσπιτο, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα σε όλη την Τήνο.
 
O Ιερεμίας, γιός του Μάρκου Πλυτά βοηθάει στο πανηγύρι
Από την εποχή του κτήτορα Φραγκίσκου Πλυτά μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν επτά γενιές Πλυτάδων και το πανηγύρι κάνουν εναλλάξ  τρείς απόγονοί τους, μακρινά ξαδέρφια πλέον. Φέτος ήταν η σειρά του Μάρκου Πλυτά ο οποίος με τη βοήθεια της μητέρας του Ειρήνης και της οικογένειάς του, διοργάνωσαν ένα εξαιρετικό πανηγύρι που λειτούργησαν ο παπα Μάρκος, εφημέριος Μουντάδου μαζί με τον παπα Πέτρο Μεταλληνό που ζει στην Αμερική και έρχεται κάθε καλοκαίρι στην γενέτειρα του και συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Τις επόμενες χρονιές το πανηγύρι του Σταυρού στο Πριάστρο και μέχρι να έρθει πάλι η σειρά του Μάρκου, θα κάνουν ο ξάδελφός του Γιώργος Πλυτάς και ο γιός του Ραφιού Πλυτά, Φραγκίσκος με τη μητέρα του και όλοι θα φροντίσουν να είναι ισάξιο της φήμης του.
ΑΘΗΝΑ, 22092013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου