Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



Βρέθηκα χθες το απόγευμα, μετά από απουσία αρκετών ημερών στην Τήνο, στις κάτω γειτονιές, εκεί προς τη Βάθης και περνώντας από ένα δρόμο ξεχασμένο, τη Μαιζώνος όπου ελάχιστοι, πλην των μουσικών και των μαθητών που πηγαίνουν στο Εθνικό Ωδείο που βρίσκεται στη γωνία με την οδό Μάγερ γνωρίζουν προς τα που πέφτει, είδα στον άδειο χώρο ενός μεγάλου πάργκινκ δυο νέους, τον Γαβριήλ Παγώνη και την Ιωάννα Αλεξοπούλου, να δίνουν με τα έργα τους μια άλλη διάσταση στους γυμνούς τοίχους.

 
 

Δεν ήθελα και πολύ να μπω κι εγώ στο πάρκινγ και να πιάσω κουβέντα μαζί τους και να ζητήσω από τη Μαρία Σαγροπούλου πληροφορίες για το τι θα κάνουν εκεί πέρα. Έτσι έμαθα πως από σήμερα το απόγευμα ξεκινάει μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο «Μικρό Παρίσι στην Αθήνα» και θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ως τις 16 Οκτωβρίου, και ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η περιοχή, η «Μικρή Μονμάρτη» όπως μου είπαν είναι ότι εκεί υπάρχουν πολλοί δρόμοι με γαλλικά ονόματα και πως το φεστιβάλ «Petit Paris d’Athènes» διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο σε συνεργασία με πολλούς φορείς και είναι αφιερωμένο στον Albert Camus με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 
 
17.00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗ

Μια πλειάδα καλλιτεχνών εμφανίζεται από το πουθενά , πετάει τον μανδύα της καθημερινότητας και μεταμορφώνει την παρηκμασμένη πλατεία με το ένδοξο παρελθόν σε αφετηρία ενός οκταήμερου καλλιτεχνικού και πνευματικού οργασμού. Την εκκίνηση δίνουν οι 25μουσικοί της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου. Ακολουθούν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Μουσικοί και ζωγράφοι του δρόμου, ζογκλέρ,ξυλοπόδαροι, μίμοι και εικαστικοί performers θα δώσουν μέσα σε δυο ώρες το στίγμα του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και του τι πρόκειται να ακολουθήσει τις 7επόμενες μέρες.

 17:00 Νίκος Τουλιάτος και ομάδα Ηχόδραση

 19.00 ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ –ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Γιώργου Κακαβά.
Ομιλία του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ , επικεφαλής του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου Μάριου Στρόφαλη .

 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 1. Οι κιθαριστές του «Εθνικού Ωδείου» με τον Βαγγέλη Μπουντούνη.

Στο Εθνικό Ωδείο εδώ και πενήντα χρόνια υπάρχει μία Σχολή που δίκαια θεωρείται σαν μία από τις σπουδαιότερες στον κόσμο. Είναι η «Σχολή της Κιθάρας του Εθνικού Ωδείου» από την οποία έχουν αποφοιτήσει και αποφοιτούν κάθε χρόνο δεκάδες σημαντικοί Κιθαριστές με διεθνή καριέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η «Ελληνική Σχολή της Κιθάρας» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Η μεγάλη αυτή ορχήστρα αυτή των Κιθαριστών έχει ήδη στο ενεργητικό της τρεις δισκογραφίες.

Στην σημερινή Συναυλία θα εμφανιστεί ένα μικρό σχήμα που αποτελείται από κιθαριστές αυτής της μεγάλης δεξαμενής του Εθνικού Ωδείου. Οι βασικοί κιθαριστές της σημερινής Συναυλίας είναι: Αγγελόπουλος Περικλής, Αποστολακίδης Δημήτρης, Βάσσης Στράτος , Βόλης Γιώργος, Βουτσινά Μαρία, Γιαννόπουλος Τάκης, Καλαιτζής Κίμων, Λάμης Βασίλης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Μιχαλόπουλος Νικήτας, Παντελιάς Αλέξανδρος, Παπαδάκης Αντώνης, Σακίρι Αλέξανδρος. Σολίστ Λυδία Μπουντούνη Βιολί .Διεύθυνση Βαγγέλης Μπουντούνης.

2. Σύνολο εγχόρδων «Hellenic Musica Viva» της Λουντμίλα Λιμόροβα.

H αιώνια σχέση της πόλης του φωτός με την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.Το «Ηellenic Μusica Viva» δημιουργήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της σολίστ βιολιού και καθηγήτριας του Εθνικού Ωδείου Λουντμίλα Λιμόροβα, η οποία το διευθύνει. Στο μουσικό αυτό σχήμα συμμετέχουν ο κλαρινετίστας Ηλίας Δεμιρτζόγλου, καθώς και μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και βραβευμένους μαθητές και αποφοίτους του Εθνικού Ωδείου της τάξης της Λουντμίλα Λιμόροβα στο βιολί και στη μουσική δωματίου.

3. Monmartre με το Κουαρτέτο Μάριου Στρόφαλη. Φιλική συμμετοχή Κυριάκος Γκουβέντας.

Βαθιά ριζωμένη η Μονμάρτη και το Παρίσι στην καρδιά του συνθέτη Μάριου Στρόφαλη που δεν σταματά να μας ταξιδεύει νοερά με τις μουσικές του. Μοnmartre , my Paris , Jardin du Luxeburg, Nocturne, Valse Isabelle, Valse de la Seine είναι μερικοί τίτλοι κομματιών του που μαρτυρούν την αγάπη του για την πόλη του φωτός. Συνταξιδιώτες του οι: Bαγγέλης Βεργωτής ακκορντεόν, Alfed Shtuni βιολί, Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλλο. Στο πιάνο ο Μάριος Στρόφαλης.Ιδιαίτεροι καλεσμένοι , ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και ο Κώστας Βλαχόπουλος στην χρωματική φυσαρμόνικα.


 
Περισσότερες πληροφορίες και το υπόλοιπο  πρόγραμμα: http://www.athensartnetwork.gr,  http://athensartnetwork.blogspot.gr  και στο Facebook https://www.facebook.com/pages/Athens-Art-Network

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου