Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΑΤΤΙΚΕΣ «ΜΑΤΙΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Σ. ΠΕΣΤΡΟΒΑ


 
Πολλές φίλες και φίλοι από την ομάδα «ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» και όχι μόνοέδωσαν απόψε το παρόν τους στην έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Σ. Πέστροβα με τίτλο «Αττικές Ματιές» στο «Μuddler Bar» (Περικλέους 56, Αθήνα) και τον τίμησαν με τον τρόπο τους τον φίλο μας καταγράφει που βλέπει με μια διαφορετική ματιά και άλλη οπτική γωνία τα πράγματα του παρόντος αλλά και εκείνα που έχουν επιζήσει από το παρελθόν.

 Ο Παναγιώτης που είναι ερευνητής και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ασπροπύργου λέει για το έργο του: «Η αγάπη μου για το παρελθόν με ώθησε, τέσσερα χρόνια πριν να ενασχοληθώ με την καταγραφή της παλιάς Αθήνας  και ευρύτερα της Αττικής. Φωτογραφίζοντας τα γύψινα διακοσμητικά, τα σκαλιστά κάγκελα, τις βαριές ξύλινες πόρτες, τα παράθυρα, και οτιδήποτε άλλο αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου, διέκρινα την καλλιτεχνική δημιουργία των χεριών του ανθρώπου και όχι την τυποποίηση μιας κατασκευαστικής μηχανής. Εμπρός μου ανασυρόταν το μεράκι άξιων χεριών και όχι η ομοιοτυπία των μηχανών.


Καταγράφοντας όλα αυτά, δεν ένοιωθα μόνο ότι διασώζω κάτι από το παρελθόν, αλλά επανερχόντουσαν και δικές μου μνήμες, όταν ως μικρό παιδί - λόγω συγγενικών και φιλικών δεσμών με παλιούς Αθηναίους- επισκεπτόμουν συχνότατα, αθηναϊκές οικογένειες. Ένιωθα ότι ζωντάνευα πάλι παλιές γειτονιές· τα ανοιχτά παράθυρα μου χαμογελούσαν κι ένα απαλό αεράκι έσειε το μικρό κουστινάκι, ανακινώντας ένα μοναδικό παιχνίδι με όλες αυτές τις μνήμες»

 
Το έναυσμα για αυτή την έκθεση ήταν η συμμετοχή του Παναγιώτη σε δυο ομαδικές εκθέσεις με θέμα την Αθήνα που διοργάνωσε η ομάδα «ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» και στόχος της η προβολή όλως αυτών των καλλιτεχνικών δημιουργιών μέσα από αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της Αθήνας, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, του Μαρκόπουλου και της γενέτειράς του, Ασπροπύργου. Η έκθεση συμπληρώνεται μα φωτογραφίες από την καθημερινότητα της πρωτεύουσας με σκηνές που μπορεί να περνούν απαρατήρητες.

 
- Περνώντας απόψε από τα εγκαίνια της έκθεσης να χαιρετήσω τον Παναγιώτη, περιορίστηκα να κάνω μερικές φωτογραφίες με τον κόσμο για θυμόμαστε την εκδήλωση και άφησα να πάτε να τις δείτε με τα δικά σας μάτια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή,6 Οκτωβρίου

ΑΘΗΝΑ, 04102013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου