Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΛΙΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


 
Δεν μας έμειναν παρά μόνο εννιά μέρες ως τα Χριστούγεννα και η Αθήνα ζει μια ιδιότυπη εορταστική περίοδο, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η λιτότητα σε κάθε τι που θα μπορούσε να δείξει ότι πάμε σε γιορτές όπου εκείνο που κυριαρχούσε ήταν η κατανάλωση - σε βαθμό υστερίας μάλιστα. Ήταν τότε που όποιος κυκλοφορούσε χωρίς καμιά τσάντα στα χέρια θεωρούνταν ύποπτος για την υπονόμευση του συστήματος της πλαστής ευμάρειας...
Σιγά-σιγά όμως και με την ευθύνη όλων μας φυσικά, φτάσαμε στο άλλο άκρο και όποιος πλέον κυκλοφορεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης με μια έστω τσάντα από επώνυμα καταστήματα, θεωρείται πάλι ύποπτος - για άλλους λόγους τώρα και καθώς το έχουν καταλάβει όλοι, δεν θέλουν να στοχοποιούνται και έτσι τέτοιες εικόνες σπανίζουν. Τούτο φάνηκε πολύ καλά χθες, μια σπάνια για Δεκέμβριο μήνα ηλιόλουστη Κυριακή που άνοιξαν τα καταστήματα, κίνηση για την οποία υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις από μέρος του εμπορικού κόσμου αλλά δεν δόθηκε συνέχεια με κινητοποιήσεις και άλλες αντιδράσεις.

Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός, πολλοί συμπολίτες μας και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μικρά παιδιά εκμεταλλεύτηκαν την ωραία ημέρα και τα περπάτησαν, εκτός από την πλατεία Συντάγματος που κατ’έθιμο στολίζεται εορταστικά και σε κάποιους από τους εμπορικούς δρόμους ως την Ερμού και την Αιόλου και να καταλήξουν κατόπιν στο Μοναστηράκι που χθες πλημμύρισε από κόσμο και τα ειδικά τα πολυπληθή γιαουρτάδικα με το πλαστικό πολύχρωμο προϊόν και τα σουβλατζίδικα έκαναν χρυσές δουλειές.
Βέβαια όταν λέμε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο, αναφερόμαστε σε καταστήματα ρούχων κυρίως και παπουτσιών που ενδιαφέρουν μόνο τους μεγάλους ενώ τα παιχνιδάδικα που ενδιαφέρουν τα παιδιά (τζαμποειδή και τέτοια), για προφανείς λόγους  έχουν πιάσει τα προάστεια και λειτουργούν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες. Έτσι οι πιτσιρικαρία που οδηγήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε άλλη επιλογή από το να χαζέψει το λιτό διάκοσμο της πλατείας και να περιμένει να νυχτώσει να δει φωτισμένο το καραβάκι και να περπατήσει τραβηγμένη από το χέρι στην Ερμού όπου απουσίαζαν όλα εκείνα τα θεάματα και οι τύποι που της έδιναν τα περασμένα χρόνια μια αίσθηση εορτών.

Ούτε οι μασκαρεμένοι ακίνητοι επαίτες από την Ευρώπη ήταν στημένοι πουθενά, ούτε μπάντες βαλκανίων μουσικών και ορχήστρες εντοπίων νεαρών έπαιζαν, ούτε ομάδες ανήλικων τσιγγάνων φαίνονταν πουθενά να γρατσουνάνε τα οργανάκια τους. Ακόμη και αυτοί που πουλάνε μπαλόνια ήταν πολύ λίγοι ενώ έλλειπαν από όλες τις γωνίες οι αλλοδαποί με τα τσόλια που πουλάνε διάφορα προϊόντα μαϊμούδες και συναφή. Τούτο μπορεί να οφείλεται στην παρουσία πολλών αστυνομικών στο κέντρο αλλά δεν αποκλείεται η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος να αποθαρρύνει πολλούς να βγουν στο δρόμο για ένα μεροκάματο του ποδαριού όπως έκαναν τις άλλες χρονιές.
Σε γενικές γραμμές, η πόλη χθες γνώρισε μεγάλη κίνηση αλλά αμφιβάλλω αν τα ταμεία των καταστημάτων (πλην ορισμένων εξαιρέσεων βεβαίως) ζεστάθηκαν λιγάκι.Το γεγονός φαίνεται δεν ενδιαφέρει πλέον τους συμπολίτες μας που απελευθερωμένοι από τη δουλεία των εξόδων που έπρεπε να κάνουν για να περάσουν καλύτερα τις εορτές, απόλαυσαν μια ωραία κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της πόλης περπατώντας και κατά τη γνώμη μου, τιμώρησαν με τον τρόπο τους ολόκληρο το σύστημα που τους ήθελε να ξοδεύουν διαρκώς όλο και περισσότερα και να χάνουν έτσι το πραγματικό νόημα των εορτών…

-     Οι «Σημειώσεις του Ακτήμονα» για την εορταστική Αθήνα θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται όλες τις ημέρες που θα ακολουθήσουν σαν μια προσπάθεια να φανούν οι αλλαγές που έχουν επέλθει μέσα στα τελευταία χρόνια στην πόλη και στη ζωή μας. 



ΑΘΗΝΑ, 16122013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου