Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΙ Η «ΓΥΝΑΙΚΑ» ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…


Άκουσα πως κλείνει το ιστορικό περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ» που πρωτοεκδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1950 και τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε ως ένθετο στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την οποία ακούγεται επίσης πως ετοιμάζεται να κλείσει και άλλα...
Αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί θλιβερή είδηση για τους εργαζόμενους στον Τύπο αλλά όπως δείχνουν και οι αριθμοί των κυκλοφοριών των εφημερίδων, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι δυνατότητες των εκδοτικών επιχειρήσεων έχουν τελειώσει. Πέρα όμως από αυτό που απασχολεί πολλούς συναδέλφους, αναλογίζομαι ότι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα βλέπουμε όπως παλιότερα στα εξώφυλλα των περιοδικών ωραίες γυναίκες όπως και αμφιβάλλω αν τα καινούργια ΜΜΕ δώσουν τέτοια δυνατότητα στους αναγνώστες - για τους λαθραναγνώστες ούτε λόγος αν δεν πληρώνουν συνδρομή.  
Η είδηση του κλεισίματος του περιοδικού με στεναχώρεσε για ένα ακόμη λόγο. Παλιότερα, από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80, είχα αρχίσει να συγκεντρώνω διάφορα παλαιά περιοδικά κάθε είδους και ανάμεσά τους ήταν και το προανεφερόμενο και μάλιστα είχα κατορθώσει να κάνω για ορισμένα, όπως το «ΡΟΜΑΝΤΣΟ» και ο «ΘΗΣΑΥΡΟΣ» πλήρεις σειρές. Θυμάμαι μάλιστα πως την πενταετία 1987 - 1992 δούλευα παράλληλα (και προλάβαινα!!!) σε τέσσερα έντυπα εκτός από την «Ελευθεροτυπία» για να έχω χρήματα να αλωνίζω στα παλιατζίδικα και στο Μοναστηράκι απ’ όπου δεν έλλειπα καμιά Κυριακή.
Αυτός ο θησαυρός (περί τις 60.000 τεύχη) όμως χάθηκε σε μια πλημμύρα που έγινε στο υπόγειο όπου είχα το αρχείο κι από τότε και πέρα έπαψα να μαζεύω οτιδήποτε εκτός από λίγες παλιές φωτογραφίες. Δεν χάθηκαν όμως όλα,έμειναν μερικά που είχα σε άλλο σημείο και ανάμεσά τους και ορισμένα περιοδικά, ξένα κυρίως που είχαν στο εξώφυλλό τους κάποιες θεές του θεάτρου και του κινηματογράφου κυρίως. Αυτά ξέθαψα πριν από λίγες μέρες,έκοψα τα εξώφυλλά τους και τα έβαλα σε καδράκια για να ομορφήνω κάποιους τοίχους. Απ’ αυτά λοιπόν διέλεξα ένα, ιστορικό για το γεγονός που ανήγγειλε και το δημοσιεύω, σαν μνημόσυνο για το περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ» αλλά και για όλα τα άλλα που τίμησαν στα εξωφυλλά τους τις ωραιότερες γυναίκες μιας εποχής που πέρασε και αμφιβάλλω αν ξαναγυρίσει.

ΥΓ. Είχα θυμάμαι πάρα πολλά περιοδικά της σειράς «ΓΥΝΑΙΚΑ» από τη δεκαετία του ’50 καθώς και άλλα πολλά, όπως για παράδειγμα και όλα τα πρώτα τεύχη του αμερικάνικου PLAY BOY τα οποία στις σελίδες τους είχαν εκτός από ωραίες γυναίκες και πολλά ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά για την εποχή τους κείμενα τα οποία έγιναν πολτός σε ένα υπόγειο στην οδό Κοδρικτώνος το 1996…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου