Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΤΑ ...ΑΓΕΛΑΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΗ


 
Δεν νομίζω πως υπήρχε πιο κατάλλη ημέρα από τη σημερινή, για τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Τζάνη «Αγέλαστο Σώμα - Λαζαράκια» καθώς η ανάσταση του Λαζάρου με το δικό της ιδιαίτερο αναστάσιμο μήνυμα ανοίγει τον κύκλο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.

Αυτή την ημέρα διάλεξε ο Δημήτρης Τζάνης να μας παρουσιάσει μια εξαιρετική σειρά έργων, τα «Αγέλαστα Σώματα», τα οποία «Σαν εφήμερη δράση» όπως λέει ο ίδιος «παρουσιάζουν τον εσωτερικό τους πλασματικό κόσμο συχνά καταγεγραμμένο από στίχους διαφόρων ποιητών, (Δάντης, Άγρας, Λαπαθιώτης) σπαράγματα των ημερολογίων του Κάφκα και αρκετές βιωματικές υπενθυμίσεις, ιδέες,αριθμούς τηλεφώνων, ονόματα φαρμάκων,χίλια δυό που σημειώνουμε σε χαρτάκια, για να μην τα λησμονήσουμε, κάτι σαν αυτόματη γραφή ανεκπλήρωτων επιθυμιών που βέβαια πολύ σύντομα, ανήκουν στο παρελθόν. Διαφορετικές εκδοχές της ιδέας έρχονται να ολοκληρώσουν ένα σύνολο από ανθρώπινες παθήσεις, σώματα σε πτώση. Άκαμπτες προσωπικότητες που δεν χώρεσαν μέσα τους το γέλιο, καθημερινοί άνθρωποι στον οριακό τους βίο»*.

Πρόκειται για μια έκθεση που αρνείται πεισματικά την προσπάθεια απεικόνισης του διακοσμητικού ωραίου,με έμφαση στο υποσυνείδητο ή αυτό που θα ορίζαμε αόρατο, όπως οι προσωπικοί εφιάλτες, οι φοβίες, τα πάθη, οι κατάρες, δηλαδή η εσωτερική αλήθεια του θείου ή του ανθρώπινου, έρχονται να ξεγελάσουν και να παρηγορήσουν την ψυχή.

Πολλοί ήταν οι φίλοι του Δημήτρη που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης και πέρασαν να δουν τα έργα του μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα. Αναμέσά τους και οι παλιοί συμμαθητές από το Λύκειο «Ο Κοραής» Γιώργος Γεωργιάδης και Στέλιος Χατζηδάκης οι οποίοι χάρηκαν ιδιαίτερα την έκθεση. Μιας όμως και το ήθελε και η ημέρα, ακούστηκε και το τραγούδι του Λαζάρου από τις μικρές Δάφνη και Μελίνα Δαματοπούλου ενώ στους επισκέπτες δίνονταν όπως θέλει το έθιμο αντίδωρο «λαζαράκια», ψωμάκια δηλαδή σε σχήμα μικρών παιδιών. Το έθιμο αυτό απαντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και η προέλευσή του ανάγεται σε πολύ βαθείς αιώνες.
- Η έκθεση λειτουργεί στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4 καιΜακρυγιάννη, δίπλα από το σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη, την 2111823818) και θα διαρκέσει ως τις 17 Απριλίου(Μεγάλη Πέμπτη)

(*) Όλο το κείμενο του Δημήτρη Τζάνη μπορείτε να το διαβάσετε στο agelastosoma.blogspot.com.

Περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.facebook.com/#!/ilias.provopoulos/media_set?set=a.10203529048884236&type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου