Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΟΥΣΤΕΣΑΣ...


Η κυρά Σταυρούλα Αντωνίου με τις κόρες της, Αριστέα και Αγγελική πάνω από το ταψί με τον μπακλαβά που έφτιαξε για τη γιορτή του γαμπρού της Παναγιώτη Κουτσολάμπρου.
Έτυχε πριν από λίγες ημέρες να βρεθώ για μια ακόμη φορά στην Κουστέσα, τον μικρό συνοικισμό των Μεγάλων Βραγγιανών Ευρυτανίας (Άγραφα) για το ετήσιο αντάμωμα που έκαναν οι Κουστεσιώτες στις 9 του Αυγούστου και απέδειξαν ακόμη μια φορά πως αυτοί οι λίγοι καταφέρνουν και κάνουν εκδηλώσεις, όπως το πανηγύρι του Αγίου Παύλου και ανταμώματα που θα ζήλευαν ακόμα και τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής.

 
Η κυρά Σταυρούλα έχει κόψει σε κομμάτια τον μπακλαβά μόλις τον έστρωσε στο ταψί και υπό το βλέμμα της κόρης της Αριστέας βάζει καρφάκια από γαρύφαλο σε κάθε ένα...
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας σήμερα, θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμα αλλά η τέχνη που έχουν εκεί οι νοικοκυρές στους μπακλαβάδες με καρύδια, τέχνη που την κρατάνε από γενιά σε γενιά και με τα λίγα, λιτά υλικά που απαιτεί αυτό το υπέροχο γλυκό, φτιάχνουν θαύματα. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για τον μπακλαβά που έφτιαξε η Αθηνά Αντωνίου για την γιορτή του άντρα της Περικλή (των Αγίων Πάντων τον γιορτάζει) και ήταν ένα ταψί με 120 κομμάτια τα οποία δοκιμάσαμε και ήταν υπέροχα.

 
Ε, επειδή το φλας χάλαγε την εικόνα με το ταψί του μπακλαβά μέσα στην κουζίνα, το βγάλαμε στην αυλή και το φωτογραφίσαμε κάτω από τη σκιά της καστανιάς που είναι εκεί.
Προχθές όμως που ξαναπήγαμε δοκιμάσαμε και τον μπακλαβά της κυρά Σταυρούλας Αντωνίου η οποία τον έφτιαξε για τη γιορτή του γαμπρού της Παναγιώτη Κουτσολάμπρου, συζύγου της κόρης της Αγγελικής ο οποίος με το Σύλλογο Τροβατιανών κάνουν κι αυτή κάθε χρονιά στο χωριό τους σπουδαίες εκδηλώσεις και θα ανταμώσουμε εκεί του Σταυρού που είναι μεγάλη γιορτή για το χωριό τους. Δεν ήταν πολλά τα κομμάτια που έβγαλε η κυρά Σταυρούλα, μόνο εβδομήντα κομμάτια αλλά μεγάλα και με πολύ σιρόπι τα οποία δοκιμάσαμε και ευχηθήκαμε χρόνια πολλά στον Παναγιώτη.

 
Και να μην ξεχνάμε, η Αθηνά Αντωνίου έφτιαξε ένα ταψί με 120 κομμάτια μπακλαβά για τη γιορτή του άντρα της Περικλή που ως αρχαίος γιορτάζει με τους Άγιους Πάντες στις 30 Ιουνίου. Δίπλα της οι νεότερες γυναίκες της Κουστέσας, μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν και αυτές για να μη χαθεί η παράδοση.
Οι μπακλαβάδες που φτιάχνουν οι γυναίκες στην Κουστέσα και σε όλα τα ορεινά χωριά παλιότερα είναι γλυκά τα οποία θεωρούν πολύ σπουδαία και γίνονται με καρύδια από τον τόπο, τριμένα με μπουκάλι και φύλλα αναλόγως την τέχνη της καθεμιάς.  Συνήθως γίνονται με σαράντα ψιλά φύλλα από καλοκοσκινισμένο αλεύρι και κάθε κομμάτι στολίζεται με ένα καρφάκι γαρύφαλο για να παίρνει γεύση. Για σιρόπι σήμερα χρησιμοποιούν ζάχαρη ενώ παλιότερα μέλι που είχαν άφθονο στην Κουστέσα και ασφαλώς γίνονταν καλύτερος.

ΑΘΗΝΑ, 22082014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου