Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ




... Το είδαμε χθες και προχθές στην πλατεία Εξαρχείων όπου για δυο μέρες, με αφορμή το «Φεστιβάλ Εξαρχείων» οι γείτονες αλλά και φίλοι της γειτονιάς μας συγκεντρωθήκαμε, γνωριστήκαμε, ενημερωθήκαμε, κουβεντιάσαμε, γλεντήσαμε.


Ήταν όντως εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου και τις δυο μέρες στην πλατεία όπου διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το διήμερο φεστιβάλ που στόχος του ήταν να ενεργοποιηθούμε και να συμμετάσχουμε όλοι οι γείτονες σε μια προσπάθεια να ξανακάνουμε τα Εξάρχεια ένα χώρο ελευθερίας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης και να πάψουν να είναι το εχθρικό περιβάλλον που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τις λογής μαφίες που στήνουν πιάτσες ναρκωτικών και καταλαμβάνουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους και θέατρο ξυλοδραμών, τραμπουκισμών και ρατσιστικών, σεξιστικών και φασίζουσων συμπεριφορών σε βάρος των κατοίκων και γενικά όσων κινούνται στα Εξάρχεια. 








Στη διάρκεια και των δυο ημερών στην πλατεία έγιναν δράσεις από τα παιδιά και για τα παιδιά, λειτούργησαν πάγκοι με ενημερωτικό υλικό από τη Δι.Κ.Α. και τους «Τροφοσυλλέκτες» που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά, συλλογική κουζίνα, χαριστικό παζάρι ενώ και τα δυο απογεύματα αναπτύχθηκε συζήτηση με θέμα τη «Βία και τον κοινωνικό κανιβαλλισμό στον καιρό της κρίσης» και «Ελευθερία και συνύπαρξη στο δημόσιο χώρο» όπου ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις από τους συμμετέχοντες. Το φεστιβάλ έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τους Bandallusia και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σηκώθηκαν και για χορό πράγμα που σχεδόν είχε ξεχαστεί πως μπορεί να γίνει πάλι στην πολύπαθη πλατεία.   









ΣΗΜΕΙΩΣΗ Οι φωτογραφίες είναι από το λαϊκό γλέντι το βράδυ της Κυριακής, στο κλείσιμο του διήμερου "Φεστιβάλ Εξαρχείων" και συμμετείχε τόσος κόσμος που χρόνια είχε να δει η πλατεία Εξαρχείων...

ΑΘΗΝΑ, 21102014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου