Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ



Προκαλεί εντύπωση και συζητιέται έντονα σε πολλά ημιορεινά χωριά, η έκρηξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ανθοφορία των κουτσουπιών στις εξοχές και κυρίως στα παρατημένα χωράφια. Είναι δε τόσο έντονη αυτή η ανθοφορία που ολόκληρες περιοχές τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη είναι τυλιγμένες μέσα στο μοβ χρώμα ενώ πυκνή παρατηρείται και σε κάποιες συστάδες και η λευκή ανθοφορία των μέλεγων.



Τούτα τα δέντρα υπάρχουν σε όλα τα δάση αλλά συνήθως περνούν απαρατήρητα καθώς επικαλύπτονται από άλλα μεγαλύτερα, πιο πληθωρικά και χάνονται στη σκιά τους. Έτσι μόνο την άνοιξη ξεχωρίζουν από την έντονη ανθοφορία τους ή το φθινόπωρο όταν τα φύλλα τους παίρνουν ένα πολύ ωραίο κιτρινοκαφέ χρώμα. Αυτά είναι που δίνουν και τις καλύτερες αποχρώσεις στα δάση της ημιορεινής ζώνης τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.



Το γεγονός τώρα ότι είναι πιο έντονη και ζωντανή η ανθοφορία τους, οφείλεται λένε όσοι παρακολουθούν με πραγματικό ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη φύση στο ότι έχουν εντελώς εγκαταλειφθεί μεγάλες εκτάσεις της ημιορεινής υπαίθρου όχι μόνο από την γεωργία αλλά και από την κτηνοτροφία, ιδιαίτερα από την αιγοτροφία που ήταν και ο κύριος εχθρός όχι μόνο αυτών των δέντρων αλλά και κάθε άλλου που τολμούσε να βγάλει ένα φυλλαράκι στην άκρη των χωραφιών. Ακόμη, ένας λόγος που πλημμύρισαν κουτσουπιές και μέλεγους οι εξοχές είναι γιατί περιορίστηκε και η παρέμβαση από τους ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα νεαρά κλαριά τους, ιδιαίτερα των μέλεγων για πλήθος κατασκευές και κυρίως να τα πλέκουν με λάσπη και άχυρο τοίχους στα καλύβια και τα μαντριά ή τα χρησιμοποιούσαν για κλάρες στις καλλιέργειες των φασολιών ή και για φράχτες στους κήπους.




Τέτοιος λόγος για φράχτες δεν υφίσταται πλέον γιατί συνέπεια της εγκατάλειψης είναι και η αδιαφορία των νοικοκυραίων για τα χωράφια τους κι έτσι κανείς δεν απειλεί τους μέλεγους ενώ από την άλλη, οι απαγορεύσεις των δασικών υπηρεσιών εντείνουν το ζήτημα και το αποτέλεσμα είναι να έχει γίνει όλη η ύπαιθρος χώρα μια μάζα ποικίλης δασικής ύλης η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει και μια οδυνηρή πυρκαγιά. Στην περίπτωση, θα ξεχαστεί η ωραία εικόνα που παρουσιάζεται την άνοιξη με την ανθοφορία και στη θέση της θα πάρει ένα σκηνικό στάχτης και καμένου τοπίου.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες με τις κουτσουπιές προέρχονται από τις εξοχές του χωριού Αμάραντος Ιτάμου και Ραχούλα Καρδίτσας ενώ η καλύβα με το πλέγμα από λούρες μέλεγου και λάσπη με άχυρα στη θέση Λιβάδια του Αμαράντου είναι φτιαγμένο από τον Μιχάλη Καπνογιάννη, πριν από 70 χρόνια.

- Το κείμενο και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαίου 2015 στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας "Εθνος" για το κυνήγι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου