Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ, Τ’ ΑΣΧΗΜΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΑ…



Τα τραπέζια ή καλύτερα τα καζάνια που στήνονται στις πλατείες για να μοιραστεί δωρεάν φαγητό για τους αναξιοπαθούντες μπήκαν στη ζωή της πόλης από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθιερώθηκαν και ένας θεός ξέρει πότε θα πάψουν να γίνονται καθώς φαίνεται ότι θα περάσουν πολλά χρόνια να μπούμε πάλι (και αν μπούμε) σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και οικονομίας. Ο στόχος τους ήταν να ελαφρώσουν την ανάγκη των βαριά πληττόμενων πολιτών από την ανεργία πολιτών καθώς και πολλών μεταναστών από την ανέχεια και το φάσμα της πείνας και συνεχίζουν να ανακουφίζουν ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. 






Χθες όμως στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) απέναντι στο Δημαρχείο, στρώθηκε ένα άλλο τραπέζι ή πιο σωστά μάλλον, προσφέρθηκε φαγητό με κύρια συστατικά φρούτα & λαχανικά που δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή περισσεύματος σε χιλιάδες ανθρώπους το οποίο ετοιμάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών. Τούτο αποτελεί και το καινούργιο, στον αγώνα της επιβίωσης κατά της κρίσης και αποτέλεσε και ένα από τα βασικά συνθήματα της εκδήλωσης και της μικρής διαδήλωσης που ήταν «του στραβού το δίκιο»! 




Της αξιοποίησης δηλαδή των στραβών καρότων, των άσχημων ντομάτων και τις περίεργες πατάτες στην κουζίνα, πράγμα που δεν δίναμε και τόση σημασία ούτε εμείς αλλά ούτε και οι προμηθευτές κι έτσι, ένας τεράστιος όγκος από λαχανικά και φρούτα κατέληγε στα σκουπίδια και στην χωματερή – το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής υπολογίζεται πως έχει αυτή την κατάληξη. Αυτές ακριβώς τις καταναλωτικές συνήθειες ήθελαν να αμφισβητήσουν οι διοργανωτές και να προτείνουν μέσα από μια σειρά δράσεις και εργαστήρια μαγειρικής στα οποία έλαβαν μέρος διακεκριμένοι σεφ που στήθηκαν χθες στην πλατεία και ευτυχώς πρόλαβαν να τελειώσουν πριν πλακώσει η μεγάλη 
απογευματινή μπόρα.  





H εκδήλωση Αθήνα διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το Μπορούμε, την WWF – Καλύτερη Ζωή, το Βack to Commons, το British Council και το πρόγραμμα EU Fusions και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «ΣυνΑθηνά».

Περισσότερα, στο Εργαστήρι Διατροφικής Πολιτικής Δήμου Αθηναίων - Athens Food Policy Lab και στο www.cityofathens.gr

ΑΘΗΝΑ, 12102015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου