Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ




Δεν συμβαίνει συχνά και πρέπει να είναι κάποιος τυχερός, να δει την κοίτη του Αράχθου κάτω από το περίφημο γεφύρι της Άρτας στεγνή από νερό. Τούτο συμβαίνει όχι επειδή ξαφνικά στέρεψε ο σκληρός και αδίστακτος ποταμός, αλλά όταν τα ειδικά συνεργεία αναλαμβάνουν να ελέγξουν τη γέφυρα από διάφορες ζημιές και ακόμα όταν πρέπει να τις διορθώσουν για να μη σωριαστεί κι αυτό το μνημείο κάποια μέρα όπως πέρσι το άλλο γεφύρι στον Άραχθο, της Πλάκας.





Για να γίνει δε αυτό, «κόβουν» λίγο ψηλότερα το ποτάμι και κατευθύνουν τα νερά του στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου που λειτουργεί ως ταμιευτήρας για το ομώνυμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το γεγονός αποτελεί πάντα είδηση για τους Αρτινούς και πολλοί πάνε να δούνε το φαινόμενο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το μέλλον του γεφυριού το οποίο δεν κλονίστηκε επί αιώνες αλλά από τότε που από κάτω του περνάνε καθαρά τα νερά του ποταμού μιας και οι φερτές ύλες που κουβαλάνε από τα Τζουμέρκα στραγγίζουν στη λίμνη, τούτα δυστυχώς διαβρώνουν τις βάσεις του και το υπονομεύουν με απρόοπτες συνέπειες. Για να προλάβουν λοιπόν το κακό, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύουν τις βάσεις του με τσιμέντα και σίδερα αλλά και τούτο πάλι τίποτα δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσει να παραμένει όρθιο γιατί οι τεράστιες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο ρου του έγιναν χωρίς να ληφθούν υπ όψιν πολλά και σημαντικά πράγματα.

Το κλείσιμο όμως του Αράχθου για να γίνουν τα απαραίτητα έργα στα βάθρα του γεφυριού έφερε και μια άλλη, ιδιαίτερα σημαντική έκπληξη για τους Αρτινούς. Λίγα μέτρα πιο κάτω από το γεφύρι και μέσα στην κοίτη του ποταμού η οποία κατασκάφτηκε πέρσι από τι τρομερές πλημμύρες αποκαλύφθηκε μια σειρά από αρχαίους τάφους καθώς και θεμέλια οικοδομημάτων και ένα τμήμα της Ιεράς Οδού της αρχαίας Αμβρακίας. Το γεγονός αποτελεί σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη και η αρμόδια αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου με το συνεργείο τους δουλεύουν πυρετωδώς να προχωρήσουν τις έρευνες και την ανασκαφή πριν αφήνου πάλι το φυλακισμένο ποτάμι να επιστρέψει στην κοίτη του.






Ευχαριστώ πολύ τους καλούς φίλους Βασίλη Γκανιάτσα και Κώστα Τραχανά που με ξενάγησαν στο Γεφύρι της Άρτας και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην κοίτη του καθώς και στο κάστρο της Άρτας που μετά από μια σειρά επεμβάσεων και καθαρισμών αρχίζει να γίνεται επισκέψιμο.  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου