Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΡΕΤΣΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ


Ρετσέλια από κολοκύθια φτιάχνουν παντού, όπου έχουν διαθέσιμο και καλό πετιμέζι και κάθε νοικοκυρά θεωρεί πως τα δικά της είναι τα καλύτερα. Τούτο ασφαλώς και ευνοεί την άμιλλα και τον «διάλογο» στα χωριά, τις πόλεις και εσχάτως πολύ και την τηλεόραση…

Ρετσέλια από κολοκύθια επίσης μπορούμε να βρούμε στην αγορά και η προέλευσή τους ποικίλλει, καθώς αποτελούν το βασικό υλικό για την παρασκευή τους και ευδοκιμούν σε κάθε σημείο της χώρας ενώ μπορούν να γίνουν και με εισαγόμενα  από την Αμερική – για παράδειγμα.  Ο τρόπος της παρασκευής τους επίσης είναι ο ίδιος και η μόνη διαφορά που μπορεί να επισημανθεί, είναι το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα κομμάτια στην σκόνη του ασβέστη. Τούτο επαφίεται στην αίσθηση του παρασκευαστή ή της παρασκευάστριας καλύτερα, μιας και τα ρετσέλια ήταν μια υπόθεση που επί αιώνες αφορούσε τις γυναίκες που ξεχώριζαν στην παρασκευή τέτοιων γλυκών εδεσμάτων.

Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία στην κατασκευή τους που κάνουν τη διαφορά και τα οποία δεν είναι παρά ο μούστος που έγινε το πετιμέζι, λίγο η στάχτη, λίγο ο ασβέστης και λίγο τα κολοκύθια αρκεί βέβαια να είναι ώριμα. Αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυρά Ευσταθία Εγγλέζου από την Καστανιά Καρδίτσας η οποία παρασκευάζει τα καλύτερα ρετσέλια στην περιοχή αλλά δεν κρύβει δα και κανένα μυστικό. Η επιτυχία της έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί το καλύτερο πετιμέζι το οποίο προέρχεται από τον πιο σημαντικό αμπελώνα της περιοχής, στον Μαραθιά και τον οποίο φρόντιζε με ευλάβεια  περισσότερο από μισό αιώνα ο άντρας της Λάμπρος Εγγλέζος και σήμερα ασχολούνται με αυτόν ο γιός της Χρήστος και ο εγγονός της Λάμπρος. Αυτός ο αμπελώνας είναι ίσως και ο μοναδικός στην Καρδίτσα που έχει τις παραδοσιακές ποικιλίες ασπρούδια και μαυρούδια που επέζησαν από τη συμφορά της φυλλοξήρας το 1953 που έπληξε την περιοχή και εδώ πρέπει να οφείλεται και η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών και όλων των άλλων ποικιλιών σε συνδυασμό βεβαίως με την διαρκή φροντίδα από μέρους των Εγγλέζων από τρεις γενιές.

Τα ρετσέλια αυτά εμπορεύεται ο Χρήστος Εγγλέζος και προμηθεύει τους Καρδιτσιώτες με ένα προϊόν που δεν έχει σύγκριση με οτιδήποτε παράγεται από τον μούστο και βεβαίως παίρνει περισσότερη αξία σαν τη συνταγή υπογράφει η κυρία Ευσταθία Εγγλέζου.  Όσοι δε επιθυμούν να τα δοκιμάσουν και δεν τα βρίσκουν στην αγορά της Καρδίτσας μπορούν να απευθυνθούν στον Χρήστο Εγγλέζο, τηλ. 24441097101 και 6972071633.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 13112015


O Ακτήμων βλέπει και τη γλυκιά πλευρά των πραγμάτων και στο http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=3638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου