Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΕΣ…



Οι ρίζες είναι που κρατάνε τα δέντρα όρθια και με αυτές αντλούν από το χώμα τα στοιχεία εκείνα που τα κρατάνε στη ζωή και τους δίνουν ύψος, κλαδιά, καρπούς και φύλλα. Και για να κάνουν όλα αυτά, οι ρίζες χώνονται τυφλά βαθιά στο χώμα και απλώνονται σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τα δέντρα ώστε να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο και να τα κρατάνε γερά μην το σηκώσει ο αέρας, ιδιαίτερα εκείνα τα μοναχικά κι εκείνα που βρίσκονται στις κορυφές και τα ξάγναντα.

Αυτό είναι κάτι το φυσικό στον κόσμο των δέντρων, είτε αυτά φυτρώνουν από σπόρο ή καταβολάδα και έτσι θα έπρεπε να γίνεται και στις περιπτώσεις των δέντρων που βλέπουμε σε πολλά σημεία της πόλης να στολίζουν πλατείες και δρόμους. Δεν έχουν όμως όλα την τύχη να φυτευτούν σε χώμα που μπορούν να παλέψουν οι ρίζες τους να το διαπεράσουν και να ζήσουν γιατί, είτε πρόκειται για τίποτα μπάζα και άγονα παλιοχώματα ή σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτεύουν τόσο στριμωγμένα στις νησίδες των μεγάλων δρόμων και αν γλυτώσουν από κάποιο τρελό αυτοκίνητο, δεν θα αργήσουν να καταλήξουν νεκρά στην άσφαλτο καθώς δεν έχουν καθόλου ρίζες ή αυτές είναι πολύ αδύναμες και ρηχές για να τα κρατήσουν.


(Η φωτογραφία από την οδό Μιχαλακοπούλου σήμερα δείχνει πως η λεύκα της νησίδας δεν είχε καθόλου ρίζες κι έτσι κατέληξε να γίνει κούτσουρα). 

ΑΘΗΝΑ, 11032016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου