Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΒΑ

Ο Βασίλης Κοντοβάς μπροστά στην ψησταριά του στο Παζάρι της Σωτήρας

Είδα πως σας άρεσε η χθεσινή ανάρτηση με το τσάι που μάζεψε ο Χρήστος Πεσλής, ένας άνθρωπος πολυεργαλείο θα έλεγα από τον Μάραθο Αγράφων που εκτός αυτού είναι και καλός ψήστης αρνοκάτσικων και άλλων, ωραίων αλλά κάπως ανθυγιεινών γεύσεων. Για τον Χρήστο γράψαμε και άλλες φορές και έτσι δεν θα φανεί πως τον υποτιμάμε αν αναφερθούμε σήμερα σε έναν άλλο σπουδαίο ψήστη, μάστορα της ψησταριάς, τον Βασίλη Κοντοβά από τον Άγιο Γεώργιο, ένα μικρό χωριό πάνω από τη λίμνη Κρεμαστών.

Ο Βασίλης Κοντοβάς έβγαλε προχθές ασπροπρόσωπη όλη την περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας με την ψησταριά που έστησε στο παζάρι της Σωτήρας και από τα τραπεζάκια του πέρασε όλος ο κόσμος που ήθελε να γευτεί ωραίο ψητό και κοκορέτσι, που με την τέχνη βγαίνει ως αγραφιώτικη αμβροσία. Το μυστικό του Βασίλη είναι το αργό ψήσιμο σε καλά οργανωμένη φωτιά, με κάρβουνα από πουρνάρι η βελανιδιά, ψήσιμο που διαρκεί από δυόμιση έως τρεις ώρες ενώ για τα κοκορέτσια απαιτείται τουλάχιστον μια ώρα για να ψηθούν καλά και να μοσχοβολήσει όλος ο τόπος. Προϋπόθεση βέβαια είναι επίσης και η προέλευση του σφαγίου και αυτός προτιμά εκείνα που βόσκουν στο Τρίκορφο και σε άλλα προσήλια μέρη ενώ για να είναι σίγουρος και να καλύπτει τη ζήτηση, διατηρεί και ο ίδιος ένα μικρό κοπαδάκι με αρνοκάτσικα στο χωριό του και τα βόσκει στο Τρίκορφο.

Ο Βασίλης Κοντοβάς με τον έγγονό του Φώτη Μάντζιο στο Παζάρι της Σωτήρας.
Με τον Βασίλη Κοντοβά και τον έγγονό του Φώτη Μάντζιο στο Παζάρι της Σωτήρας
Τον είδαμε προχθές στο παζάρι και χαρήκαμε πως αυτός, όπως και κάνα δυο άλλοι επιμένουν στην παράδοση της ψησταριάς και μας θυμίζουν τα παλιά καλά χρόνια που όλος ο κόσμος δεν έφευγε από το παζάρι αν δεν δοκίμαζε ψητό και κοκορέτσι από τις πάμπολλες ψησταριές που έστηναν οι ντόπιοι που διέθεταν σφάγια και μπορούσαν και να τα ψήσουν. Ο Βασίλης κρατά αυτή την παράδοση αλλά κάποιος που σίγουρα θα τη συνεχίσει είναι ο εγγονός του Φώτης Μάντζιος, σπουδαστής στα ΕΠΑΛ Αγρινίου ο οποίος έμεινε δίπλα στον παππού του τρεις ολόκληρες μέρες και εξυπηρέτησαν άψογα όλο τον κόσμο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ, 22082016

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά ο παππούς μου είναι ο καλύτερος ψηστης ever και ο ξάδερφος μου ο Φώτης ο καλύτερος βοηθός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή