Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο ΤΖΙΜΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΡΑΦΤΗ



Τα παζάρια δεν έχουν πόρτα να μπαίνει και να βγαίνει ο πελάτης, ούτε και δοκιμαστήριο για ρούχα διαθέτουν, αν χρειαστεί, αλλά τούτο είναι το λιγότερο για έναν έμπειρο πωλητή που κόβει το μάτι του και βεβαίως τηρεί το τυπικό της αγοραπωλησίας που τον θέλει να παίρνει επάνω του όλες τις ευθύνες (ακόμη και για το γούστο του πελάτη) για το προϊόν που διαθέτει.



Έναν τέτοιο πωλητή γνώρισα χθες στη Σπερχειάδα, τον Τζίμη Βαρθολομαίο, από την Τσαριτσάνη Λάρισας, ο οποίος με έκοψε που ετοιμαζόμουν να πατήσω το κλικ τη στιγμή που μετρούσε τη μέση ενός συμπατριώτη για να του πει τι νούμερο παντελόνι πρέπει να φορέσει και μου έδωσε κατά κάποιο τρόπο την άδεια να συνεχίσω. Ήταν μια ωραία σκηνή την οποία δεν ήθελα να χάσω και σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να περάσω στην φωτογραφία και τη φιλική διάθεση που είχαν οι δυο άντρες μεταξύ τους.
Γνωρίζονταν από χρόνια μου είπε μετά ο Τζίμης για τον συντοπίτη καθώς τον έχει πελάτη πάνω από τρεις δεκαετίες στο παζάρι και είναι απ' αυτούς που το έχουν έθιμο να παίρνουν κάθε χρονιά ένα - δυο παντελόνια καθημερινά καθώς και πουκάμισα και σακάκι κάθε δυο χρόνια και τούτο αποτελεί και δείγμα πως τα ρούχα της φίρμας "Ira's" είναι εγγυημένα. Και δεν είχαν στο πάγκο τους μόνο ρούχα για καθημερινή χρήση αλλά και επίσημα και γιορτινά από την ίδια φίρμα και είναι ευχαριστημένοι από την προτίμηση που τους δείχνει ο κόσμος, όχι μόνο στο παζάρι της Σπερχειάδας αλλά και όπου αλλού γίνονται στην Ελλάδα.

Κάθησα αρκετή ώρα στον πάγκο με τα ρούχα και είδα πως αρκετοί άνδρες απ' όλες τις ηλικίες έδειχναν την προτίμησή τους για τα ρούχα που πουλούσε ο Τζίμης και οι συνεργάτες του και έφυγα με την υπόσχεση να πάω κάποια στιγμή στην Τσαρίτσανη όπου κατοικεί,να μιλήσουμε για τη θητεία του στα παζάρια, θητεία που ξεκίνησε το 1970 και μετά από τόσα χρόνια έχει τόσα να μου πει για τον παμπάλαιο αυτό εμπορικό θεσμό.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 24102016


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου