Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΥΤΗ

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Κέδρα σε φωτογραφία του Κ. Χύτη

Εικόνες από την μικρή του πατρίδα, τα Κέδρα Ευρυτανίας παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Χύτης από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στο σταθμό του Μετρό της Ακρόπολης. 

Εικόνες από την μοναδική φύση του Απεράντιου όπως καλείται το τμήμα της Ευρυτανίας στην καρδιά των Αγράφων και δίπλα στον Αχελώο αλλά και από τη  λιτή αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών και των εγκαταστάσεων που έφτιαξαν οι πρόγονοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ομορφύνουν τον  τόπο και σήμερα λιώνουν παρατημένα. Αυτά τα ερείπια αλλά και τα ακέραια παλαιά σπίτια ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στο φωτογράφο αλλά και τον προκαλούν να τα δει με τη δική του ιδιαίτερη ματιά και το αποτέλεσμα αυτών των λήψεων θα μας παρουσιάσει μεθαύριο. 


Τοίχος απο παλιό σπίτι στα Κέδρα με το φακό του Κ. Χύτη

Την ίδια πρόκληση αισθάνεται και με το φως του τόπου, ένα ιδιαίτερο φως με πολλές διαβαθμίσεις, από το λεπτό των κορυφών που σκεπάζουν τον τόπο μέχρι το πυκνό, βαρύ των ποταμών και των δασών που σφίγγουν την περιοχή.  Εκείνο όμως που τον προκαλεί περισσότερο είναι οι άνθρωποι και ο κύκλος της καθημερινότητάς τους που είναι γεμάτος από αρχετυπικές εικόνες και κινήσεις χωρίς επιτήδευση και αποτελούν γι’ αυτόν ένα ανεξάντλητο θέμα το οποίο δουλεύει συστηματικά.  

Ο Κωνσταντίνος Χύτης με ένα μνημείο των τεσσάρων τροχών

Ο Κωνσταντίνος έχει τις ρίζες της καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του στα Κέδρα, μεγάλωσε και εργάζεται στην Αθήνα αλλά πάντα πήγαινε στα Κέδρα αρκετές φορές μέσα στο χρόνο και αυτές οι επισκέψεις ήταν που τον έκαναν να γυρίσει με μια φωτογραφική μηχανή και να σκύψει πάνω στον τόπο του να τον αποτυπώσει, να τον προβάλει όπως του αξίζει.  Οι πατριώτες του και οι συντοπίτες του περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια του έργου του.    
Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ και των ΣΤΑ.ΣΥ και διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Metro Stages, το οποίο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων Μετρό σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Περισσότερα από τη δουλειά του Κωνσταντίνου Χύτη μπορεί να κανείς να δει στη ιστοσελίδα του: www.khytis.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου