Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΖΑΧΟΥ

Οι αδερφοί Ζάχου: Από αριστερά, Δημήτρης, Στέφανος, Νίκος. 

Η Καρδίτσα είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας ή οποία έχει αναπτύξει ικανοποιητικά την αμπελουργία και την οινοποιία και κατά συνέπεια, βγάζει μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά αλλά και τσίπουρα τα οποία οι καταναλωτές βρίσκουν και τιμούν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής και σε πολλά άλλα σημεία της Ελλάδας.

Ευνόητο πάλι είναι αυτά ωραία προϊόντα της καρδιτσιώτικης γης να συνοδεύουν και το τραπέζι των ντόπιων και των επισκεπτών της πόλης αλλά το τσίπουρο, ειδικά στην Καρδίτσα, είναι αυτό που χαρακτηρίζει και δίνει διαφορετική αίσθηση, χρώμα και μυρωδιά σε αρκετά καταστήματα, τα «τσιπουράδικα» που προβάλλουν επαξίως την πόλη.

Ένα απ’ αυτά τα καταστήματα είναι το «Ζάχος» (Διάκου και Χατζημήτρου γωνία), στο κέντρο της πόλης και από το 1982 που άνοιξε ως σήμερα καθιερώθηκε ως ένα από τα καλύτερα της πόλης και τούτο οφείλεται στην μεγάλη προσοχή που δίνουν τα τρία αδέρφια, Στέφανος, Δημήτρης και Νίκος Ζάχος, στην ποιότητα του τσίπουρου, την γευστικότητα των μεζέδων και βεβαίως στη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες.

Το μαγαζί άνοιξε ο Στέφανος Ζάχος το 1982, ο οποίος, αφότου βρέθηκε από το χωριό του, τον Αμάραντο στην Αθήνα και έκανε διάφορες δουλειές, επέστρεψε στην Καρδίτσα και άνοιξε καφενείο - τσιπουράδικο σε ένα χώρο που λέγονταν «Στου Μαστρογιάννη» και μόλις πριν από δέκα χρόνια ήρθαν στη θέση που βρίσκονται σήμερα. Δεν ήταν της δουλειάς, ξεκίνησε όμως με θάρρος και έριξε βάρος στους μεζέδες που θα πρόσφερε και πολύ ορθά, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη του μαγαζιού, ξεκίνησαν σπιτικοί και έτσι παραμένουν ως τα σήμερα. Τα θεμέλια στη νοστιμιά των μεζέδων για το τσίπουρο έβαλε η μητέρα του, Βαϊτσα η οποία βοήθησε λίγο τα πρώτα χρόνια στην κουζίνα τον Στέφανο και τον Δημήτρη και έτσι προχώρησαν μέχρι σαν απολύθηκε από τον στρατό και ο άλλος αδερφός τους ο Νίκος και συμπληρώθηκε το τρίο, τα «Ζαχάκια» όπως τους ξέρουν στην Καρδίτσα.

«Εκείνο τον καιρό», μας είπε προχθές όταν έκατσε για λίγο στο τραπέζι που καθόμασταν με τους συγχωριανούς του Αντώνη Παπαδάκο και Παντελή Μανώλη, «στην Καρδίτσα δεν υπήρχαν τσιπουράδικα όπως τα θεωρούμε σήμερα. Τα μαγαζιά ήταν καφενεία και που και που σέρβιραν και κανένα τσίπουρο χωρίς ιδιαίτερο μεζέ και αυτά ήταν γύρω από την πλατεία. Ήταν άλλη εποχή τότε. Άνοιγα το πρωί στις 6 παρά τέταρτο και έμπαιναν στο μαγαζί αμέσως 15 με 20 πελάτες να πάρουν τον καφέ τους κι έτσι ξεκινούσε η μέρα με μια καλή είσπραξη. Τότε δεν υπήρχαν πολλά καφενεία όπως σήμερα, καφετερίες και ορθάδικα που φτιάχνουν καφέ. Ξεκινούσα από το μαγαζί ως την πλατεία και πήγαινα 50 καφέδες!

Ο Στέφανος Ζάχος καμαρώνει ένα πιάτο με «αστακό Αγράφων»
»Από τότε, δώσαμε μεγάλη σημασία στους μεζέδες. Κάθε μέρα βάζαμε δέκα κατσαρόλες για τους βασικούς μεζέδες και ανάλογα την εποχή και τις περιστάσεις προσθέταμε και άλλες. Κεμπάπ, πατσά, κοιλίτσες, γίδα βραστή, μαγειρίτσα, ποδαράκια και ένα σωρό άλλες, με κρέας οι περισσότερες γιατί το αγαπά ο Καρδιτσιώτης. Όλα μπορούν να θεωρηθούν σπεσιαλιτέ αλλά ο μεζές που ξεχωρίζει είναι ο «αστακός Αγράφων», καλοβρασμένο χοιρινό ποδαράκι που λιώνει στο πιάτο και γλύφεται ως το τελευταίο κοκαλάκι. Βάζουμε και θαλασσινά αλλά ο Καρδιτσιώτης δεν πίνει τσίπουρο χωρίς μεζέ από κρέας. Με δυο πενηνταράκια τσίπουρο και τους ανάλογους μεζέδες χορταίνει. Τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς, σερβίρουμε εμφιαλωμένο, αλλά και χύμα το οποίο παραγγέλνουμε σε συγκεκριμένα αποστακτήρια και το ελέγχουμε και όταν ψήνεται και το δοκιμάζουμε πριν το βάλουμε στο μαγαζί. Για τα σαλατικά πάλι, πολλά είναι αυτά προέρχονται από δικό μας κήπο που φροντίζουν οι γονείς κι εμείς σαν έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο».

Στην κουζίνα του μαγαζιού συνήθως είναι ο Στέφανος αλλά και ο Δημήτρης οι οποίοι δείχνουν την ίδια φροντίδα, τόσο που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει ποιος από τους δυο έχει μαγειρέψει ενώ ο Νίκος είναι πιο πολύ στο σερβίρισμα και κοντά στους πελάτες. Όσο για το ωράριο που εργάζονται τα τρία αδέρφια, είναι κυκλικό και η σειρά δεν χάλασε ποτέ, όπως και δεν χάλασε ποτέ μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια και η καρδιά τους.   

Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας τα «Ζαχάκια» έχουν μια σταθερή πελατεία η οποία  Σάββατα απολαμβάνει και την αυθόρμητη παρουσία μιας ορχήστρας που παίζει λαϊκά και ρεμπέτικα κι έτσι τελειώνει γλυκά η εβδομάδα για όλους, μαγαζί και πελάτες του Ζάχου…

ΥΓ. Περισσότερα για το ωραίο μαγαζί (2441073087), τα τσίπουρα και τους μεζέδες του στο facebook στη σελιδα Το ουζερί του Ζάχου και βεβαίως στα τραπέζια του!


ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 30112016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου