Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΣ ΦΟΒΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1948



Του Αγίου Σπυρίδωνος σήμερα και η Κέρκυρα γιορτάζει τον πολιούχο άγιό της. Μια άλλη πόλη όμως σήμερα πάλι, έχει μια διαφορετική επέτειο, που καθώς δεν εορτάζεται γιατί πολλοί θέλουν να την ξεχάσουν, απομακρύνεται με το πέρασμα του χρόνου και σβήνει από τη μνήμη αυτών που έζησαν δυο κολασμένες ημέρες στην Καρδίτσα, σαν σήμερα και αύριο το 1948 που επιτέθηκε και κατέλαβαν για δυο μέρες την πόλη οι αντάρτες του ΔΣΕ.

Τι θυμάμαι τώρα θα μου πείτε και τι παλιές πληγές ξύνω; Δεν γίνονταν όμως αλλιώς, αυτό το τραγικό διήμερο που έζησε η Καρδίτσα εκείνη τη χρονιά, είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο βιβλίο μου «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2014, εξαντλήθηκε και θα επανακυκλοφορήσει με τον ερχομό του νέου έτους και στις σελίδες του είναι πολλές οι αφηγήσεις των ανθρώπων, που νεαρά παιδιά και κορίτσια τότε, έζησαν φοβερές στιγμές και πολλά απ’ αυτά απήχθησαν από τους αντάρτες και υποχρεώθηκαν να γίνουν αντάρτες και να πολεμήσουν μέχρι το τέλος του Εμφυλίου. 
Πάνω από 1000 ήταν τα άτομα που «στρατολόγησε» εκείνο το διήμερο ο ΔΣΕ και τους μετέφερε, μέσα σε απίστευτες συνθήκες στα χιονισμένα Άγραφα. Από αυτούς, πολλοί δεν γύρισαν και χάθηκαν είτε στις μάχες που ακολούθησαν μέχρι την πτώση του Γράμμου. Πολλοί επίσης ήταν εκείνη που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους αντάρτες ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Στρατού και ανάλογα βέβαια την ιδιότητα του καθενός, κάποιοι πήγαν στις φυλακές και στα ξερονήσια και όσοι έζησαν, σαν ησύχασαν τα πράγματα γύρισαν στα χωριά τους και κατάφεραν να τα αναστήσουν. 

Ανάμεσά τους και η κυρά Τασιά Μονάντερου (Καστρίτση στο πατρικό της) που απήχθη σαν σήμερα από την Καρδίτσα, πέρασε μια εβδομάδα ταλαιπωρίας με τους αντάρτες στα χιονισμένα Άγραφα αλλά την άφησαν ελεύθερη λόγω της ηλικίας (μόλις 14 χρονών ήταν όταν θέλησαν να την κάνουν αντάρτισσα) και επέστρεψε με τη χήρα μάνα της την άνοιξη του ’50 πάλι στο χωριό Νεράιδα, όπου ζει μέχρι σήμερα μαζί με τον άντρα της Δημήτρη. (Η φωτογραφία στην αυλή μπροστά από το μαγαζί που διατηρούν ως σήμερα στο χωριό). 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 12122014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου